καυτηριασμος μυτης | ανευρυσμα αορτης | πανλευκοπενια γατας | κραμπες στα ποδια | χαλαζιο | κοκκαλα αυτιου

Λεπτοσπείρωση


Άλλες ονομασίες

Σύνδρομο Weil, ικτεροαιμοραγική σπειροχαίτωση.

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Μόλυνση με το σπειροχαιτικό μικρόβιο Leptospira interrogans.

Παθογένεια

Τό μικρόβιο μεταδίδεται συχνά στον άνθρωπο με τη λήψη τροφής μολυσμένης με ούρα ποντικών, σκύλων, βοοειδών και χοίρων. Μερικές φορές το μικρόβιο μεταδίδεται και με την εισπνοή αλλά και σπάνια απο μικροβλάβες του δέρματος.

Η πάθηση αποτελεί επαγγελματικό πρόβλημα των εργαζομένων στους υπονόμους, των καλλιεργητών ριζιού, και των αγροτών.

Πρόληψη

Οι γενικοί κανόνες υγιεινής (καθαριότητα, απεντόμωση, μυοκτονία) αλλά και η χρήση γαντιών όταν ερχόμαστε σε επαφή με ύποπτα νερά η υλικά. Προληπτική χορήγηση δοξυκυκλίνης ενδείκνυται σε ορισμένες περιπτώσεις.

Κλινική εικόνα

Αιφνίδιος πονοκέφαλος, μυαλγίες, φρίκια, υψηλός πυρετός, αιμορραιγίες, ίκτερος και εξάνθημα. Έαν δεν δοθεί θεραπεία η νόσος μπορεί να προχωρήσει και να προκαλέσει μηνιγγίτιδα, μυοκαρδίτιδα κα τελικά μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.

Διάγνωση

Ανίχνευση του μικροβίου στο αίμα και στο εγκεφαλονωτίαιο υγρό. Μετά 6 εβδομάδες ανιχνεύονται και τα ειδικά αντισώματα κατά του μικροβίου.

Αντιμετώπιση

Τα φάρμακα εκλογής είναι η δοξυκυκλίνη και η πενικιλλίνη. Μπορεί κατά την έναρξη της θεραπείας να προκληθεί μία επικίνδυνη αντίδραση (Jarisch-Herxheimer).

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2019 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.