Λεπτοσπείρωση του σκύλου από Leptospira Canicola

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Λεπτοσπείρωση του σκύλου από Leptospira Canicola είναι ένα λοιμώδες νόσημα του σκύλου που προκαλείται από λoίμωξη από τον μικροοργανσμό που λέγεται Leptospira Canicola.

Παθογένεια

Η λεπτόσπειρα μπαίνει στον οργανισμό του σκύλου από κάποια λύση της συνεχείας του δέρματος και στη συνέχει προσβάλλει τα όργανα του ζώου και κυρίως τα νεφρά, από όπου προέρχονται και οι βασικές επιπλοκές της νόσου.

Θεωρείται ότι στις πόλεις 35% των σκύλων έχει αντισώματα κατά της Leptospira Canicola, πράγμα που δείχνει ότι το νόσημα είναι αρκετά συχνό.

Πρόληψη

Για την πρόληψη της νόσου γίνονται με επιτυχία εμβολιασμοί το δεύτερο και τρίτο μήνα της ζωής του ζώου και στη συνέχεια γίνονται εμβολιασμοί κάθε χρόνο εφ΄όρου ζωής (αναμνηστικές δόσεις)

Κλινική εικόνα

Ο σκύλος παρουσιάζει πυρετό, απάθεια, κατάπτωση, πολυουρία, πολυδιψία.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται από την κλινική εικόνα και με ειδικές εξετάσεις. Όταν ο κτηνίατρος υποπτευθεί τη νόσο θα ζητήσει αναζήτηση αντισωμάτων στο αίμα του ζώου.

Αντιμετώπιση

Χορηγούνται ειδικά αντιβιοτικά όπως πενικιλλίνη, στρεπτομυκίνη ή τετρακυκλίνες για ένα ένα διάστημα περί τις 10 ημέρες. Η θεραπεία είναι αποτελεσματική, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει προχωρήσει σημαντικά η βλάβη στα νεφρά του ζώου.

Σημασία για την υγεία του ανθρώπου

Ο άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί από άμεση επαφή με πάσχοντα σκύλο, αν και αυτό δεν είναι ιδιαίτερα συχνό. Τα μέτρα καθαριότητας και απολύμανσης με κοινά αντισηπτικά και σαπούνι θεωρούνται αποτελεσματικά.

Διαβάστε επίσης