Κολπίτιδα: 6+1 Tips για να απαλλαγούμε μια και καλή!

Η κολπίτιδα αποτελεί μια συχνή πάθηση στις γυναίκες, προκαλούμενη από μια λοίμωξη στον κόλπο. Παρόλο που είναι η συχνότερη αιτία επίσκεψης στον γυναικολόγο, πολλές από εμάς αισθανόμαστε ντροπή ή αμηχανία όταν αντιμετωπίζουμε συμπτώματα κολπίτιδας. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της κολπίτιδας και θα σας παρουσιάσουμε χρήσιμες συμβουλές για να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και να αποφύγουμε την επανεμφάνισή της.

Τύποι κολπίτιδας και χαρακτηριστικά τους

Ανάλογα με τα αίτια πρόκλησής της, η κολπίτιδα διακρίνεται σε διάφορους τύπους, οι οποίοι έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και χρειάζονται διαφορετική αντιμετώπιση. 

  • Μυκητιασική Κολπίτιδα: Η κολπίτιδα από μυκήτες είναι μια από τις πιο συνηθισμένες μορφές κολπίτιδας. Προκαλείται από την υπερανάπτυξη του μύκητα Candida albicans στον κόλπο. Οι κύριες ενδείξεις αυτού του τύπου κολπίτιδας περιλαμβάνουν έντονο κνησμό (φαγούρα – τσούξιμο), αίσθηση πόνου κατά την ούρηση, καθώς και παχύρρευστες, λευκές, άοσμες εκκρίσεις με υφή τυριού cottage.
  • Βακτηριακή κολπίτιδα: Η κολπίτιδα από βακτηρίδια, γνωστή και ως βακτηριακή κολπίτιδα, προκαλείται από την ανισορροπία των φυσιολογικών βακτηρίων του κόλπου. Οι χαρακτηριστικές ενδείξεις περιλαμβάνουν έντονη οσμή του κόλπου, συνήθως οσμή «ψαριού», ιδιαίτερα μετά την σεξουαλική επαφή, καθώς και γκριζόλευκες εκκρίσεις.
  • Τριχομονάδωση – Τριχομονίαση: Αυτή η μορφή κολπίτιδας προκαλείται από ένα παράσιτο, την τριχομονάδα και είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενη. Οι ενδείξεις περιλαμβάνουν έντονο κνησμό, καύσο, πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή και δύσοσμες κιτρινοπράσινες εκκρίσεις.
  • Χλαμύδια: Τα χλαμύδια μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή, αλλά πολλά άτομα μολύνονται χωρίς να αναπτύξουν συμπτώματα. Ωστόσο, αν επεκταθούν μπορούν να προκαλέσουν σαλπιγγίτιδα έως και πυελική φλεγμονή. 
  • Ατροφική κολπίτιδα: αποτελεί έναν τύπο κολπίτιδας που εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση και οφείλεται στη μείωση των οιστρογόνων. Στην περίπτωση αυτή προκαλείται αίσθημα κνησμού, ερεθισμού και καύσου, η περιοχή εμφανίζεται ωχρή και ξηρή, υπάρχει ευαισθησία έως και πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή.


Πώς αντιμετωπίζουμε την κολπίτιδα;

Πώς να αποφύγουμε την κολπίτιδα;

Η πρόληψη της κολπίτιδας είναι εξίσου σημαντική με την αντιμετώπισή της. Ορισμένοι τρόποι πρόληψης περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Καλή υγιεινή: Τηρούμε καλή υγιεινή στην περιοχή του κόλπου. Απλές συνήθειες όπως η καθημερινή πλύση με ένα ήπιο κολπικό καθαριστικό, που δεν διαταράσσει το pH της περιοχής, μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή της ανάπτυξης μικροοργανισμών που προκαλούν κολπίτιδα. Αποφεύγουμε τη χρήση αρωματικών καθαριστικών ή σαπουνιών, καθώς μπορούν να ερεθίσουν την περιοχή. Επιπλέον, μπορούμε να έχουμε πάντα στην τσάντα μας υγρά μαντηλάκια καθαρισμού του κόλπου για τις στιγμές που αισθανόμαστε πως έχετε ανάγκη από ένα φρεσκάρισμα.
  • Στεγνή περιοχή: Μετά το μπάνιο ή το ντους, βεβαιωνόμαστε ότι η περιοχή του κόλπου μας έχει στεγνώσει καλά. Η υγρασία μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη μικροοργανισμών και να προκαλέσει κολπίτιδα. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι, είναι σημαντικό να έχουμε ένα επιπλέον  μαγιό μαζί μας ώστε να αλλάζουμε μετά το κολύμπι. Χρησιμοποιούμε μαλακές πετσέτες και απαλές ταμποναριστές κινήσεις για να στεγνώσουμε την περιοχή.
  • Επιλογή κατάλληλων εσωρούχων: Προτιμούμε να φοράμε βαμβακερά εσώρουχα που επιτρέπουν την κυκλοφορία του αέρα και απορροφούν την υγρασία. Αποφεύγουμε τα στενά εσώρουχα από συνθετικά υφάσματα που μπορούν να δημιουργήσουν υγρασία και να περιορίσουν τον αερισμό.
  • Αποφυγή αρωματικών προϊόντων: Αποφεύγουμε τη χρήση αρωματικών προϊόντων, όπως αρωματικές πετσέτες, αποσμητικά είδη προσωπικής υγιεινής ή αρωματισμένα ενδύματα. Αυτά τα προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό και να διαταράξουν τη φυσιολογική ισορροπία του κόλπου.
  • Λίπανση: Στην περίπτωση της ατροφικής κολπίτιδας, η ατροφία του κολπικού επιθηλίου μπορεί να οδηγήσει σε ανάγκη για περισσότερη ενυδάτωση, μιας και η φυσική παραγωγή ενυδατικών ουσιών  μπορεί να μειωθεί. Η χρήση ενυδατικών προϊόντων και ειδικών  κολπικών κρεμών μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα πόνου, ξηρότητας και ερεθισμού και στη διατήρηση της ευεξίας του κολπικού περιβάλλοντος.
  • Προστασία κατά τη σεξουαλική επαφή: Κατά τη σεξουαλική επαφή, χρησιμοποιούμε προφυλακτικό για να μειώσουμε τον κίνδυνο μετάδοσης μικροοργανισμών από τον σύντροφό μας.
  • Υγιεινή διατροφή: Η υγιεινή ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς κόλπου. Επιλέγουμε τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά, όπως γιαούρτι με ζωντανές καλλιέργειες, που μπορούν να ενισχύσουν τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου. Αν δυσκολευόμαστε να εντάξουμε τα προβιοτικά στη διατροφή μας , επιλέγουμε ένα κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής.

Συμπέρασμα: Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα συμπτώματα της κολπίτιδας και να συμβουλευτούμε άμεσα τον γυναικολόγο μας. Με την κατάλληλη αγωγή και την εφαρμογή προληπτικών μέτρων, μπορούμε να απαλλαγούμε από την κολπίτιδα εύκολα και γρήγορα.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!