Πώς να αποφύγεις τις λοιμώξεις το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι είναι ευνοϊκή περίοδος λόγω των καιρικών συνθηκών με την αυξημένη ζέστη και την υγρασία για την ανάπτυξη πολλών βακτηρίων και μυκήτων που μπορούν να οδηγήσουν σε λοιμώξεις και γυναικολογικά προβλήματα.

Από τις πιο συχνές λοιμώξεις το καλοκαίρι είναι η κολπίτιδα που μπορεί να είναι μυκητιασική και να οφείλεται στην ανάπτυξη των μυκήτων ή βακτηριακή λόγω ανάπτυξης βακτηρίων σπανιότερα. Tους θερινούς μήνες υπάρχει επίσης αύξηση στις ουρολοιμώξεις και τις κυστίτιδες καθώς επίσης υπάρχουν ενδείξεις ότι αυξάνονται και τα περιστατικά των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενες και χρήζουν ιατρικής συμβουλής ώστε αρχικά να υπάρχει κλινική εξέταση και κατόπιν διάγνωσης να ορίζεται η κατάλληλη θεραπεία ανάλογα το περιστατικό.

Αν ωστόσο χρειάζεσαι κάποια συνομιλία με γιατρό απευθείας υπάρχει η δυνατότητα online chat στο οποίο μπορείς να συζητήσεις με κάποιον γιατρό προκειμένου να απευθύνεις οποιαδήποτε απορία. Οι ειδικότητες είναι αρκετές και ανάλογα με το περιστατικό μπορούν να σε παραπέμψουν στην αρμόδια ειδικότητα. Η συζήτηση αυτή μπορεί να μην υποκαθιστά την φυσική επίσκεψη στο ιατρείο αλλά μπορεί να σου δώσει κάποιες απαντήσεις εύκολα και γρήγορα, και στην συνέχεια να σε κατευθύνει αν χρειαστεί στην συνέχεια να επισκεφτείς κάποιον γιατρό για εξέταση.

Αιτίες & Συμπτώματα

Μερικές από τις κύριες αιτίες είναι η αφυδάτωση από την έλλειψη κατανάλωσης νερού, η απουσία προφυλακτικού στις σεξουαλικές επαφές και η κακή υγιεινή σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και την υγρασία που επιδεινώνουν τα φαινόμενα.

Οι αλλαγές στα κολπικά υγρά είτε με υπερέκκριση είτε με διαφορετική μυρωδιά και χρώμα από το συνηθισμένο καθώς και ο κνησμός και ο ερεθισμός στα γεννητικά όργανα είναι πιθανά συμπτώματα που μπορούν να εκδηλωθούν ως ενδείξεις γι’ αυτό είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί στα σημάδια. Σε περιπτώσεις ουρολοιμώξεων και κυστίτιδας υπάρχει αντίστοιχα συχνοουρία, τσούξιμο κατά την ούρηση, ενόχληση κατά την την σεξουαλική πράξη, δυσουρία ενώ ενδέχεται να εμφανιστεί και αίμα στα ούρα.

Πρόληψη & Θεραπεία

Η πρόληψη είναι το σημαντικότερο μέτρο που μπορείς να λάβεις προς αποφυγήν οποιουδήποτε προβλήματος. Η καλή υγιεινή και το σχολαστικό πλύσιμο στα γεννητικά όργανα θα μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιας λοίμωξης σε συνδυασμό με βαμβακερά εσώρουχα καλά σιδερωμένα και άνετα ρούχα. Για το πλύσιμο της ευαίσθητης περιοχής συστήνεται η χρήση ήπιων αντισηπτικών χωρίς πρόσθετα αρώματα φιλικά προς το pΗ του κόλπου.

Σημαντικά μέτρα πρόληψης αποτελούν επίσης η χρήση προφυλακτικού κατά την διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, ο περιορισμός της συχνής χρήσης ταμπόν και η κατανάλωση άφθονου νερού.

Ειδικά για τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχουν κάποιες συνήθειες που μπορούμε να ελέγξουμε προκειμένου να αποφύγουμε ανεπιθύμητες ενοχλήσεις όπως το να μην ερχόμαστε σε άμεση επαφή με την άμμο και να μην μένουμε πολλές ώρες με την υγρασία από το μαγιό στη θάλασσα.

Τέλος, η θεραπεία είναι ανάλογη της αιτίας που ορίζεται και μπορεί να περιλαμβάνει λήψη κάποιων φαρμάκων από το στόμα, πιθανότατα αντιβιοτικών, τοποθέτηση κάποιου υπόθετου και κατανάλωση αρκετών υγρών και νερού.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση