Κορίανδρο

Το κορίανδρο (ή κόλιανδρο) είναι ένα φουντωτό ετήσιο ποώδες φυτό που κατάγεται από την περιοχή της Μεσογείου. Οι αποξηραμένοι καρποί του (σποράκια) έχουν ένα γλυκό και ευχάριστο άρωμα και ωραιότατη γεύση που μοιάζει με ένα συνδυασμό φλούδας λεμονιού και φασκομηλιάς. Χρησιμοποιούνται για τον αρωματισμό πολλών τροφών, γλυκών ψωμιού, αλλά και ποτών (λικέρ).

Έχει δροσιστική δράση και ηρεμεί και τα τρία doshas. Εξισορροπεί την καυτερή γεύση των φαγητών με κάρυ και πιπέρι, απομακρύνει τα αέρια από το πεπτικό σύστημα και γενικά τονώνει την πέψη. Χρησιμοποιείται ο σπόρος είτε ολόκληρος, είτε σε σκόνη, αλλά και τα χλωρά φύλλα του φυτού σαν γαρνιτούρα των διαφόρων φαγητών.

Είναι ένα ακόμη από τα απαραίτητα συστατικά του “κάρρυ” και η περιοχή από όπου κατάγεται είναι η Μεσόγειος. Είναι πολύ διαδεδομένο στην κουζίνα της βόρειας ακτής της Αφρικής (από τη Συρία και την Αίγυπτο, μέχρι το Μαρόκο).

Σαν γεύση προεξάρχει η πικρή, αλλά υπάρχει αρκετή στυφή, καθώς και καυτερή και γλυκιά. Η θεραπευτική του δράση είναι τελικά δροσιστική για τον οργανισμό και έχει καλές αποτοξινωτικές και διουρητικές ιδιότητες.

Ένα ποτό με κορίανδρο είναι ανακουφιστικό για τον υψηλό πυρετό, τον βήχα και την καταρροή, ενώ αλοιφές με σκόνη κορίανδρου σταματούν την αιμορραγία των αιμορροΐδων.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση