Ρόκα

ΡόκαΠαρόμοιες ιδιότητες με το ραπανάκι φαίνεται να έχει και η ρόκα η οποία είναι πολύ δημοφιλής στην Ελλάδα, την Ιταλία και γενικά στις Μεσογειακές χώρες, είτε ωμή, είτε βραστή. Όταν βέβαια είναι ωμή, τότε αποκαλύπτει πλήρως την καυτερή γεύση και τη θερματική δράση που έχει και συνοδεύει άριστα όλες τις ωμές σαλάτες (ντομάτα, μαρούλι, λάχανο, κλπ).

Κατάγεται από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και σήμερα έχει κατακτήσει όλον τον κόσμο χάρη στην έντονη και πικάντικη γεύση της. Την αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά ο Αγάπιος Μοναχός ο Κρής τον 15ο αιώνα, ώς εξής: “Η ρόκα, το κάρδαμο και το σέλινο είναι θερμά και χωνευτικά. Σκανδαλίζουν τη σάρκα, προκαλούν πονοκεφάλους και είναι καλύτερο να τα τρώει κανείς μαζί με ψυχρά χόρτα, όπως τα μαρούλια, τα αντίδια, η γλυστρίδα και τα παρόμοια”.