Ποια τρόφιμα να επιλέξουμε για να έχουμε καλύτερη ακοή

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της απώλειας ακοής και στη διατήρηση της σε καλά επίπεδα. Μια μέλέτη έδειξε οτι οι υψηλότερες προσλήψεις αντιοξειδωτικών βιταμινών (ιδίως β-καροτένιο και βιταμίνες C και Ε) και μαγνησίου συσχετίστηκαν με καλύτερη ακοή και χαμηλότερο κίνδυνο απώλειας ακοής.

Β-καροτίνη

Πολλά φρούτα και λαχανικά έχουν πορτοκαλί απόχρωση λόγω της β-καροτίνης, η οποία έχει αντιοξειδωτικά. Η β-καροτίνη βρίσκεται επίσης στα καρότα, τις γλυκοπατάτες, τα βερίκοκα (ξηρά ή φρέσκα), το ραδίκι, το σπανάκι, την κολοκύθα, το λάχανο, το χυμό ντομάτας, το σέσκουλο, το γκρέιπφρουτ (ροζ και κόκκινο), το μάνγκο, το μαρούλι, το καρπούζι, το μπρόκολο και άλλα τρόφιμα.

Βιταμίνη C

Είναι γνωστή ως μία από τις πιο σημαντικές βιταμίνες όσον αφορά την υγεία και υπάρχει σε μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών. Το μπρόκολο, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι κόκκινες και πράσινες πιπεριές, οι φράουλες και τα ακτινίδια είναι τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C. Η πράσινη πιπεριά, το καρπούζι, το λάχανο, ο χυμός ντομάτας, το σιταρόχορτο και το σέσκουλο είναι μερικά μόνο από τα τρόφιμα που την περιέχουν.

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο βρίσκεται σε τροφές όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, χόρτα, λάχανο ή σέσκουλα), στα ψάρια, στο γιαούρτι (με χαμηλά λιπαρά), στους ξηρούς καρπούς (κολοκυθόσποροι, αμύγδαλα, ηλιόσποροι, κάσιους, καρύδια, λιναρόσποροι) και στα δημητριακά ολικής άλεσης.

Βιταμίνη E

Τα φυτικά έλαια (φύτρα σιταριού, καλαμποκέλαιο και σογιέλαιο), οι ξηροί καρποί (προσοχή στις θερμίδες τους) αμύγδαλα, φιστίκια, φουντούκια, οι σπόροι (ηλιόσποροι), τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο) περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Ε.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!