Καρότο

ΚαρότοΤο καρότο (δαύκος) είναι ένα κατ’ εξοχήν “γλυκό” λαχανικό, ίσως μάλιστα να είναι το πιό γλυκό που υπάρχει στη φύση, μαζί με το παντζάρι. Μαζί όμως με τη γλυκιά υπάρχει και λίγη καυτερή γεύση και η τελική του δραση στον οργανισμό είναι θερμαντική. Ηρεμεί το Vata και το Kapha και μπορεί να διεγείρει το Pitta εάν καταναλώνεται συχνά. Είναι σημαντική τροφή αφού περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες Α, Β και C καθώς και άφθονη β-καροτίνη (ειδικά οι ποικιλίες με έντονο πορτοκαλί και κοκκινο-πορτοκαλί χρώμα).

Είναι πολύ καλύτερο το να μαγειρεύουμε τα φρέσκα μικρά καρότα στον ατμό, ενώ τα μεγαλύτερα τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό. Εκτός από βραστό βέβαια, το καρότο καταναλώνεται και ωμό σε ανάμικτες σαλάτες, ή και μόνο του με λίγο λεμόνι και λάδι ελιάς. Έχει αποδειχθεί μάλιστα ότι το λάδι της ελιάς επιταχύνει την απορρόφηση των περισσοτέρων βιταμινών του καρότου και έτσι θα είναι καλό στην ωμή καροτοσαλάτα να υπάρχει (έστω και λίγο) λάδι ελιάς.

Εάν υπάρχει στην κουζίνα μας αποχυμωτής, τότε μπορούμε να χρησιμοποιούμε συχνά τον χυμό του καρότου (σε μικρές ποσότητες κάθε φορά, όπως είναι το ποτηράκι του κρασιού), για διάφορες ασθένειες.

Μπορούμε λοιπόν στην αναιμία να χρησιμοποιήσουμε ένα ποτήρι χυμό καρότο και παντζάρι (μισό – μισό), με μία πρέζα κύμινο, δύο φορές την ημέρα σε άδειο στομάχι. Σε αιμορροΐδες σε ένα ποτήρι χυμό καρότο προσθέτουμε λίγο χυμό μαϊντανού και το πίνουμε δύο φορές την ημέρα, ενώ σε περιπτώσεις δυσπεψίας, δίνουμε λίγο χυμό καρότο με λίγη σκόνη ginger.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση