Πώς θα καταλάβεις ότι χρειάζεσαι φυσικοθεραπευτή

Η ανάγκη για φυσικοθεραπεία πολλές φορές είναι κάτι που παρερμηνεύεται. Συχνά, οι περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν σε φαρμακευτική αντιμετώπιση ή / και μείωση των δραστηριοτήτων τους.

Φυσικά τα ζητήματα φαρμακολογίας δεν θα αναπτυχθούν στο παρόν κείμενο, ωστόσο ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής μαζί με την φυσικοθεραπεία φαίνεται να έχει καλύτερα αποτελέσματα από ότι φαρμακευτική αγωγή από μόνη της.

Από τον Νάσος Κουτσουραδής, Φυσικοθεραπευτής, Χαλκίδα

Η άλλη λύση είναι μακροπρόθεσμα η «αρχή του τέλους» και η βαθιά και ύψιστη σημασία που μέσα από την φυσικοθεραπευτική παρέμβαση ένας άνθρωπος κερδίζει τόσα πολλά με το λιγότερο κόστος.

Τις περισσότερες φορές δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση του μυοσκελετικού τραυματισμού ή παθολογίας αλλά ένας συνδυασμός που φτάνει από τις παθοανατομικές αίτιες έως τα βιοψυχοκοινωνικά αποτελέσματα.

Για όλους τους λόγους αυτούς είναι σημαντικό να συμβουλευτείς και να εμπιστευτείς τον φυσικοθεραπευτή σου.

Πότε πρέπει να ξεκινήσω φυσικοθεραπεία;

  1. Σε ένα πρόσφατο τραυματισμό (ο οποίος μπορεί να συνέβη απότομα ή μετά από αθώες αλλά επαναλαμβανόμενες κινήσεις που οδήγησαν σε υπέρχρηση του μυοσκελετικού συστήματος.
  2. Σε έναν χρόνιο πόνο (ο οποίος φεύγει και ξανά έρχεται και δεν έχει  βοηθήσει ούτε η φαρμακευτική αγωγή ούτε η μικρό-αλλαγές στην καθημερινότητα στις περιόδους έξαρσης του συμπτώματος.
  3. Όταν οι ανάγκες τις εργασίας ή τα χόμπι που κάνεις αρχίζουν να περιορίζονται από αθώους πόνους ή τραβήγματα που δυνητικά δεν πέρασαν όπως νόμιζες.
  4. Μετά από έναν σοβαρό τραυματισμό (θλάσεις ή διαστρέμματα)
  5. Μετά από κατάγματα (αφού ολοκληρωθεί η πρώτη φάση ακινητοποίησης του μέλους για την πώρωση του κατάγματος)
  6. Εάν είσαι επαγγελματίας αθλητής: με τα πολλά οφέλη των αθλητικών μασάζ για μεγιστοποίηση των recovery ratings σε όλους τους τομείς του οργανισμού.
  7. Σε συγγενείς μας ηλικιωμένους με ιστορικό πτώσης (με ή χωρίς επέμβαση) για αποτελεσματικότερη πρόληψη τραυματισμού.
  8. Μετά από εξιτήριο από έμφραγμα ή άλλη καρδιοπάθεια: είναι πολύ σημαντική η ενεργητική αποκατάσταση ώστε να ενδυναμώσει το μυοσκελετικό σύστημα και να επέλθουν οι φυσιολογικές

Η φυσικοθεραπεία λοιπόν, είναι χρήσιμη για όλους τους ανθρώπους, όλων των ηλικιών με ένα ευρύ φάσμα παθήσεων. Η φυσικοθεραπευτική παρέμβαση παρέχεται από ειδικά εκπαιδευμένους επαγγελματίες φυσικοθεραπευτές (απόφοιτους Πανεπιστημίων, πρώην ΤΕΙ).

Εργάζονται ως μέρος μίας διεπιστημονικής ομάδας όπως σε νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης ή κλινικές. Επίσης, σε ιδιωτικά εργαστήρια φυσικοθεραπείας και τέλος σε αθλητικές ομάδες και συλλόγους.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!