Προσωπικότητα

Vata

Οι αέρινοι τύποι είναι ευαίσθητοι και αντιδρούν πολύ γρήγορα στις αλλαγές του περιβάλλοντος. Αρνούνται τη ρουτίνα στη ζωή τους και το μυαλό τους τους οδηγεί σε συνεχείς εναλλαγές. Έχουν πολλή ζωτικότητα και “κατεβάζουν” συνέχεια ιδέες. Αυτό βέβαια μπορεί να τους κουράσει σύντομα και να πρέπει να αποσυρθούν για να ξεκουραστούν.

Είναι οι “θεωρητικοί” τύποι που τους αρέσει να σκέπτονται και να συνδυάζουν τις ιδέες τις δικές τους αλλά και των άλλων, ψάχνοντας για νέους δρόμους έκφρασης. Πολύ δύσκολα πάντως όλη αυτή η διαδικασία θα μπεί σε πρακτική εφαρμογή.

Είναι άνθρωποι κοινωνικοί, κάνουν γρήγορα φίλους, μπορούν εύκολα να μπούν σε μιά άγνωστη παρέα και σε δέκα λεπτά να γνωρίζουν τους πάντες. Οι φιλίες τους όμως διαρκούν λίγο και ξεχνιούνται.

Έχουν την τάση να αναλαμβάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα και να εργάζονται σε πολλούς τομείς, αλλά σπάνια θα ολοκληρώσουν αυτά που έχουν να κάνουν. Είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρωθούν σε ένα θέμα κάθε φορά και το μυαλό τους θα “πετάγεται συνέχεια δεξιά και αριστερά”.

Θα αλλάξουν σπίτι αρκετές φορές, ακόμα συχνότερα θα αλλάξουν τη θέση των επίπλων στα δωμάτια, εάν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας θα επισκεφθούν πολλούς ιατρούς κάνοντας διάφορες (συνήθως ημιτελείς) θεραπείες.

Αναγνωρίζουν μία φιλοσοφική διάθεση που εμφανίζεται και η πίστη τους ξεκινάει σχεδόν πάντα από μιά εσωτερική ανασφάλεια που νιώθουν. Η φυσική τους τάση τους οδηγεί στο να ακολουθήσουν για λίγο χρονικό διάστημα κάποιες φιλοσοφικές σχολές.

Θα σου πούν για παράδειγμα ότι “έκανα για δύο χρόνια yoga, μετά για τρία χρόνια tai chi, στη συνέχεια ασχολήθηκα με shiatsu και ρεφλεξολογία, για να περάσω μετά στο zen”, κλπ.

Pitta

Τα πύρινα άτομα έχουν ένα εξαιρετικά οργανωμένο και μεθοδικό μυαλό. Ο τρόπος σκέψης τους είναι συγκεντρωτικός, καταστρώνει εύκολα το σχέδιο δράσης που θα χρειαστεί για να πετύχουν το στόχο τους, τον οποίο επίσης έχουν ξεκάθαρα τοποθετήσει.

Θα εκμεταλλευτούν τις θεωρητικές ιδέες και σκέψεις των αέρινων ανθρώπων, βάζοντάς τις σε πρακτική εφαρμογή και μάλιστα πολύ μεθοδικά και με σύστημα. Είναι εφευρετικοί τύποι που θα ανακαλύψουν νέες χρήσεις για παλιά πράγματα, θα βρούν “πατέντες” για να ξεπεράσουν κάποιο πρόβλημα και γενικά θα είναι οι τύποι που στην παρέα τους “θα βγάζουν τα κάστανα από τη φωτιά”.

Κάνουν εύκολα φίλους, αλλά πάντα έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους το ερώτημα “εάν αυτή η σχέση θα έχει κάποια χρησιμότητα” για τον εαυτό τους. Εύκολα επίσης εμφανίζουν αλαζονεία, ειδικά σε σχέση με ανθρώπους τους οποίους δεν θεωρούν το ίδιο έξυπνους με αυτούς.

Είναι ισχυροί και απαιτητικοί στις συναλλαγές τους με τους άλλους ανθρώπους και τους αρέσει να ελέγχουν το περιβάλλον τους – έμψυχο ή άψυχο. Έχουν γνώμη για όλα ( η οποία συνήθως είναι και η σωστή) και ξέρουν να την επιβάλλουν.

Τους αρέσει η αλήθεια και το “καθαρό παιχνίδι” στη ζωή, δεν δολοπλοκούν ούτε δουλεύουν στο παρασκήνιο, αλλά ότι χρειάζονται το απαιτούν ευθέως και με μετωπική αντιπαράθεση εάν χρειαστεί. Είναι τα άτομα που θα θυμώσουν εύκολα, θα αναψοκοκκινίσουν και θα φωνάξουν για να βρούν “το δίκιο τους”, μη διστάζοντας να βρίσουν κιόλας εάν είναι εξοργισμένοι.

Έχουν μια ανυπομονησία, ειδικά εάν έχουν να κάνουν με ένα Kapha άτομο και είναι οι τύποι οι οποίοι θα τσακωθουν σε μία δημόσια υπηρεσία εάν ο υπάλληλος που τους εξυπηρετεί είναι αργοκίνητος και υδάτινος.

Θα διαμαρτυρηθούν και θα κάνουν φασαρία εάν κάποιος τους πάρει τη σειρά σε μία ουρά αναμονής π.χ. στην τράπεζα, αλλά μπορεί και να επέμβουν σε άσχετες περιπτώσεις εκεί όπου κάποιοι άλλοι άνθρωποι έχουν κάποια συναλλαγή προσπαθώντας να επιβάλλουν την “τάξη”.

Θα κάνουν εύκολα παρατήρηση στον οποιονδήποτε και θα εκνευριστούν και θα σφιχθεί το στομάχι τους βλέποντας κάποιον να πετάει κάποιο σκουπίδι από το παράθυρο του αυτοκινήτου του στο δρόμο, ή γενικά βλέποντας κάποιον να κάνει κάτι “έξω από την τάξη και το νόμο”.

Κάνουν καλή καρριέρα σαν αξιωματικοί στον στρατό αλλά και σαν διευθυντές επιχειρήσεων, επιβάλλοντας σιδερένια πειθαρχία στο προσωπικό τους. Είναι επιτυχημένοι άνθρωποι στον τομέα τους και τους αρέσει πάντα να οργανώνουν και να ασχολούνται με πρακτικά θέματα. Είναι οι άνθρωποι που γίνονται ηγέτες και αυτό συνήθως είναι μιά επέκταση και επιβεβαίωση του εγωϊσμού τους.

Kapha

Οι υδάτινοι τύποι είναι οι ήρεμοι, ήσυχοι και μετριόφρονες άνθρωποι, που πάντα εξισορροπούν τις καταστάσεις. Δεν θεωρητικολογούν, ούτε πρακτικά μπορούν να οργανώσουν κάτι καινούργιο, αλλά είναι ιδανικοί στο να συνεχίσουν, να διατηρήσουν και να επαυξήσουν ό,τι ήδη υπάρχει.

Η φυσική τους Kapha τάση για αδράνεια, τους οδηγεί στο να αντιστέκονται στις όποιες αλλαγές και αυτό μερικές φορές βοηθά στη διατήρηση των ισορροπιών, άλλες όμως φορές τους εκτρέπει προς τον συντηρητισμό και την αποτελμάτωση της προσωπικής τους ζωής.

Τους αρέσει η ήρεμη οικογενειακή ζωή, έχουν συνήθως μεγάλη οικογένεια με πολλά παιδιά στα οποία αφιερώνονται ολόψυχα και είναι προσκολλημένοι στο σπίτι τους. Αργούν να κάνουν φίλους, αλλά οι όποιες φιλίες τους διαρκούν για όλη τους τη ζωή.

Έχουν άπειρη υπομονή, κατανόηση γαι τις ανάγκες των άλλων ανθρώπων και ταπεινοφροσύνη. Δύσκολα θα εκνευριστούν και αντιμετωπίζουν τη ζωή με στωϊκότητα και καρτερία. Η κατάσταση βέβαια μερικές φορές μπορεί να εξελιχθεί στην κατεύθυνση της έντονης ισχυρογνωμοσύνης και του πείσματος, με το υδάτινο άτομο να κρατάει μία άκαμπτη και ανελαστική θέση, μήν επιτρέποντας τις όποιες αλλαγές.

Ο φανατισμός δύσκολα εμφανίζεται στα υδάτινα άτομα, η πίστη τους όμως σε οτιδήποτε και αν πιστεύουν είναι αρκετά ισχυρή και αυτό πηγάζει από την εσωτερική τους διάθεση να μήν αλλάξουν το status quo.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση