πνευμονικο οιδημα πρωτες βοηθειες | ψυχολογια αδυνατισματος | τι ειναι η τραχειοβρογχίτιδα

Νόσος του Lyme


Άλλες ονομασίες

Μπορελλίωση

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Λοίμωξη απο το μικρόβιο (σπειροχαίτη) Borrelia burgdorferi.

Παθογένεια

Το μικρόβιο μεταδίδεται με τσίμπημα απο τσιμπούρι. Αφου περάσει τις στιβάδες του δέρματος μετά μερικές εβδομάδες εισέρχεται στην συστηματική κυκλοφορία και προσβάλλει διάφορα όργανα προκαλώντας πυρετό, αρθρίτιδα, μηνιγγίτιδα και νευρίτιδα.

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ

Το μικρόβιο εχει παγκόσμια διασπορά και μεταδίδεται κυρίως κατά την διάρκεια του καλοκαιριού με τα τσιμπούρια. Οι περισσότεροι ασθενείς δεν θυμώνται το τσίμπημα.

Πρόληψη

Χρήση εντομοαπωθητικών κατά την παραμονή σε δάση, αποφυγή των τσιμπουριών.

Κλινική εικόνα

Το πρώτο σύμπτωμα είναι η εμφάνιση κοκκινίλας (ερυθήματος) και πυρετός, αδιαθεσία και αρθραλγίες που διαρκούν μερικές εβδομάδες. ’ρκετό καιρό μετά εκδηλώνονται τα συμπτώματα του δευτέρου σταδίου σε 15% των αρρώστων, δηλαδή νευρολογικές διαταραχές, μηνιγγίτιδα και καρδιοπάθεια και αυτη η φάση διαρκεί λίγες εβδομάδες. Μετά εβδομάδες έως δύο χρόνια το 80% των ασθενών που δεν θεραπεύθηκαν αναπτύσσουν αρθρίτιδα των μεγάλων αρθρώσεων ιδιαίτερα των γονάτων που διαρκεί χρόνια (τρίτο στάδιο).

Διάγνωση

Με εξετάσεις αίματος που ελέγχουν για ειδικά αντισώματα κατά του μικροβίου (ορολογικές) Στην αρχή της νόσου μπορεί να βοηθησει την διάγνωση η καλλιέργεια αίματος.

Αντιμετώπιση

Τα φάρμακα εκλογης είναι η τετρακυκλίνη, η ερυθρομυκίνη και η πενικιλλίνη. Στην περίπτωση μηνιγγίτιδας χορηγείται κεφτριαξόνη η πενικιλλίνη σε μεγάλες δόσεις ενδοφλέβια.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.