Νόσος του Lyme

Άλλες ονομασίες

Μπορελλίωση

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Λοίμωξη απο το μικρόβιο (σπειροχαίτη) Borrelia burgdorferi.

Παθογένεια

Το μικρόβιο μεταδίδεται με τσίμπημα απο τσιμπούρι. Αφου περάσει τις στιβάδες του δέρματος μετά μερικές εβδομάδες εισέρχεται στην συστηματική κυκλοφορία και προσβάλλει διάφορα όργανα προκαλώντας πυρετό, αρθρίτιδα, μηνιγγίτιδα και νευρίτιδα.

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ

Το μικρόβιο εχει παγκόσμια διασπορά και μεταδίδεται κυρίως κατά την διάρκεια του καλοκαιριού με τα τσιμπούρια. Οι περισσότεροι ασθενείς δεν θυμώνται το τσίμπημα.

Πρόληψη

Χρήση εντομοαπωθητικών κατά την παραμονή σε δάση, αποφυγή των τσιμπουριών.

Κλινική εικόνα

Το πρώτο σύμπτωμα είναι η εμφάνιση κοκκινίλας (ερυθήματος) και πυρετός, αδιαθεσία και αρθραλγίες που διαρκούν μερικές εβδομάδες. ’ρκετό καιρό μετά εκδηλώνονται τα συμπτώματα του δευτέρου σταδίου σε 15% των αρρώστων, δηλαδή νευρολογικές διαταραχές, μηνιγγίτιδα και καρδιοπάθεια και αυτη η φάση διαρκεί λίγες εβδομάδες. Μετά εβδομάδες έως δύο χρόνια το 80% των ασθενών που δεν θεραπεύθηκαν αναπτύσσουν αρθρίτιδα των μεγάλων αρθρώσεων ιδιαίτερα των γονάτων που διαρκεί χρόνια (τρίτο στάδιο).

Διάγνωση

Με εξετάσεις αίματος που ελέγχουν για ειδικά αντισώματα κατά του μικροβίου (ορολογικές) Στην αρχή της νόσου μπορεί να βοηθησει την διάγνωση η καλλιέργεια αίματος.

Αντιμετώπιση

Τα φάρμακα εκλογης είναι η τετρακυκλίνη, η ερυθρομυκίνη και η πενικιλλίνη. Στην περίπτωση μηνιγγίτιδας χορηγείται κεφτριαξόνη η πενικιλλίνη σε μεγάλες δόσεις ενδοφλέβια.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση