Παγκόσμια ημέρα Οστεοπόρωσης: Ποια είναι η κατάλληλη άσκηση για να την αντιμετωπίσετε

Η παγκόσμια ημέρα για την οστεοπόρωση, η 20η Οκτώβρη πλησιάζει, υπενθυμίζοντας μας την σημασία της ευαισθητοποίησης πάνω στο θέμα. Ως πάθηση των οστών, επηρεάζει την οστική μάζα τους κάνοντάς τα εύθραυστα και ευάλωτα σε κατάγματα.

Πως μπορούμε όμως να θωρακίσουμε τον εαυτό μας έναντι της οστεοπόρωσης;

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για την ενδυνάμωση των οστών είναι η τακτική άσκηση. Όχι μόνο για την πρόληψη της οστεοπόρωσης αλλά και για την διατήρηση της οστικής μάζας σε σταθερά επίπεδα όταν υφίσταται ήδη η πάθηση.

Με την άσκηση χτίζονται οι μύες, ενισχύεται η αντοχή και διατηρείται η ποσότητα και το πάχος των οστών, η λεγόμενη «οστική μάζα» ή «οστική πυκνότητα».

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τους καλύτερους τύπους άσκησης κατά της οστεοπόρωσης και πως εκείνοι συμβάλλουν στην υγεία των οστών.

Άσκηση για τα πόδια

Όταν τα πόδια ενδυναμώνονται μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερα το βάρος του σώματος. Για την ενδυνάμωσή τους μπορείτε να επιλέξετε από απλό περπάτημα μέχρι πεζοπορία ή αναρρίχηση αν είστε λάτρεις της φύσης και των μεγάλων αποστάσεων. Αν πάλι όλα αυτά τα βρίσκετε βαρετά δοκιμάστε κάτι διαφορετικό όπως για παράδειγμα χορό!

Αθλήματα όπως το ποδήλατο και το κολύμπι είναι μεν εξαιρετικά για την καρδιά και τους πνεύμονες  αλλά επειδή δεν είναι αποκλειστικά τα πόδια που βασίζεστε δεν είναι τα ιδανικά για την οστεοπόρωση.

Το περπάτημα τριών με πέντε μιλίων την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση της υγείας των οστών.

Ασκήσεις για την αντίσταση

Οι ασκήσεις αυτές είναι για την αντίσταση σε ένα εξωτερικό βάρος, η οποία βοηθά κατ’ επέκταση και στην οστεοπόρωση αφού ενισχύει τους μύες και χτίζει τα οστά. Η άσκηση για την αντίσταση σύμφωνα με μελέτες αυξάνει την οστική πυκνότητα ενώ μειώνει τον κίνδυνο του κατάγματος.

Είτε σηκώνοντας βάρη μόνοι στο σπίτι είτε με μηχανήματα στο γυμναστήριο είναι ένας καλός τρόπος άσκησης αντίστασης. Για καλύτερα αποτελέσματα ασκηθείτε δύο ή τρείς φορές την εβδομάδα, προσθέτοντας σταδιακά βάρος και κάνετε επαναλήψεις. Ιδανικά κάνετε ασκήσεις στις διάφορες ομάδες των μυών εναλλάξ και αποφύγετε την προπόνηση στο ίδιο σημείο για δύο ημέρες στην σειρά.

Ασκήσεις για την ευλυγισία

Ακόμη μια σημαντική μορφή άσκησης για την οστεοπόρωση είναι οι ασκήσεις που βοηθούν στην ευλυγισία. Οι εύκαμπτες αρθρώσεις προστατεύουν τις αρθρώσεις από τυχόν τραυματισμούς. Μερικές ασκήσεις ευλυγισίας είναι οι διατάσεις, το tai chi και η yoga.

Τα άτομα που έχουν οστεοπόρωση ή εκείνα που δεν έχουν συνηθίσει να ασκούνται είναι συνήθως αυτά που μπορεί να φοβούνται περισσότερο την άσκηση. Για να νιώσετε την μέγιστη ασφάλεια είναι σημαντικό πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε δραστηριότητα να επισκεφτείτε το γιατρό σας προκειμένου να σας ενημερώσει αν έχετε οστεοπόρωση ή οστική απώλεια και να σας συμβουλέψει στην συνέχεια για το ποια είναι η καλύτερη δραστηριότητα για εσάς.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση