Γιατί νιώθω συνέχεια κουρασμένος;

Γράφει η Παπαδαυίδ Νατάσα, Παθολόγος συνεργάτης του doctoranytime.gr 

Όταν ξυπνάτε το πρωί, νιώθετε ότι δεν έχετε χορτάσει ύπνο και θέλετε να ξανακοιμηθείτε; Μήπως χρειάζεστε αρκετή ώρα μέχρι να συνέλθετε; Ακόμη και όταν ξεκουράζεστε, ας πούμε μια Κυριακή, μήπως νιώθετε και πάλι ότι δεν έχει ξεκουραστεί επαρκώς; Τότε ίσως, υπάρχει κάποιο παθολογικό αίτιο που κρύβεται πίσω αυτό το σύμπτωμα. 

Η έλλειψη ενέργειας και δύναμης και η αίσθηση βάρους και κόπωσης στο σώμα, μπορεί να οφείλονται σε ένα από τα παρακάτω αίτια. 

Αναιμία

Η αναιμία εκδηλώνεται με ανεξήγητη κούραση, δύσπνοια, χλωμό πρόσωπο και μυϊκή εξάντληση. Είναι απόρροια ανεπάρκειας σιδήρου. Μπορεί να διαγνωστεί με αιματολογική εξέταση και για να αντιμετωπιστεί θα πρέπει να κάνετε κάποιες διατροφικές αλλαγές και να καταναλώνετε περισσότερο κρέας, γαλακτοκομικά, αβγά και ορισμένα όσπρια. Αν ο γιατρός σας το κρίνει απαραίτητο μπορείτε να λάβετε κατόπιν της συμβουλής του κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. 

Έλλειψη επαρκούς ποσότητας υγρών

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει έντονη κόπωση. Ο οργανισμός μας χρειάζεται πολλά υγρά για να επιτελέσει τις λειτουργίες του. Το νερό και οι ηλεκτρολύτες είναι βασικοί άξονες της διατήρησης της υγείας του σώματος και του δέρματος.

Θυρεοειδοπάθεια

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς, κυρίως ο υποθυρεοειδισμός, συνοδεύονται από συμπτώματα όπως κόπωση, αδύναμη μνήμη, πόνος στους μύες, ξηρό δέρμα. Η διάγνωση τίθεται και πάλι με αιματολογικό έλεγχο θυρεοειδοτρόπου ορμόνης. Για τη θεραπεία απαιτείται συμβουλή από ιατρό ενδοκρινολόγο. 

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Εάν η κόπωση επιμένει για αρκετούς μήνες, περίπου 6, τότε θα πρέπει απαραιτήτως να πραγματοποιήσεις εξετάσεις για να διαπιστωθεί η αιτία. Η χρόνια κόπωση σχετίζεται με υποκείμενα νοσήματα όπως αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη, ΧΑΠ, υπνική άπνοια, καρδιακή ανεπάρκεια, μεταβολικές νόσοι, αιματολογικές διαταραχές, ρευματικά νοσήματα, νευρολογικά νοσήματα. 

Έλλειψη βιταμινών και μετάλλων

Συχνές αιτίες για την ανεξήγητη κούραση που νιώθουμε μπορεί να είναι η έλλειψη ορισμένων αναγκαίων για την λειτουργία του οργανισμού μας βιταμινών. Η έλλειψη βιταμίνης D, Β12, μαγνησίου και ψευδαργύρου είναι μερικές από αυτές. 

Το μαγνήσιο είναι το δεύτερο σημαντικότερο μέταλλο για τον οργανισμό και τη σκελετική υγεία. Η έλλειψή του μπορεί να πυροδοτήσει συμπτώματα κούρασης, εξάντλησης, άγχους, συχνών επεισοδίων κεφαλαλγίας, ακόμη και ανορεξία. Αν νιώθετε ότι παρουσιάζετε αντίστοιχα συμπτώματα, τα οποία επιμένουν για πολλές μέρες θα πρέπει να πραγματοποιήσετε έναν έλεγχο του αίματος, ώστε να διαπιστώσετε αν λείπει κάποιο βασικό μέταλλο ή βιταμίνη από τον οργανισμό σας.

Αν διαγνωστεί έλλειψη μαγνησίου μπορείτε να λάβετε συμπλήρωμα διατροφής με μαγνήσιο, αφού βεβαίως συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Συμπληρωματικά υπάρχουν αντίστοιχα ροφήματα που αναπληρώνουν σε ημερήσια βάση το μαγνήσιο και τον ψευδάργυρο που χρειάζεται ο οργανισμός μας.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση