Σύφιλις επίκτητη

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Είναι η λοίμωξη απο το μικρόβιο της ωχράς σπειροχαίτης που μεταδίδεται απο άτομο σε άτομο.

Παθογένεια

Μετά την μόλυνση που γίνεται σχεδόν πάντα με την σεξουαλική επαφή το μικρόβιο εισχωρεί στους λεμφαδένες. Τρείς εβδομάδες μετά, αναπτύσσεται στην αρχική θέση μόλυνσης (γεννητικά όργανα) σκληρό ανώδυνο έλκος που διατηρείται για περίπου 2-3 μήνες και μετά εξαφανίζεται (πρωτοπαθής σύφιλις). Στο μεταξύ ήδη 60 ημέρες απο την μόλυνση υπάρχει εκσεσημασμένος αριθμός μικροβίων στο αίμα και συνοδεύονται απο τις εκδηλώσεις της δευτεροπαθούς σύφιλης. Απο το τέλος του πρώτου χρόνου μετά την μόλυνση καμμία εκδήλωση της νόσου δεν υπάρχει η νόσος όμως εξελίσσεται (περίοδος λανθάνουσας λοίμωξης). Κανένα ανησυχιτικό σύμπτωμα δεν υπάρχει μέχρι που να αρχίσουν οι ενδείξεις απο την καρδιά τα μάτια, το ήπαρ, το δέρμα, τα οστά, τα μαλακά μόρια και το νευρικό σύστημα (όψιμη περίοδος).

Μεταδοτικός είναι κάποιος μόνον κατά την διάρκεια του πρωτοπαθούς και του δευτεροπαθούς σταδίου.

Πρόληψη

Η προφύλαξη απο την νόσο βασίζεται στην χρήση προφυλακτικού κατά την σεξουαλικη επαφή. Ας σημειωθεί οτι για να περιορισθεί η πιθανότητα μόλυνσης το προφυλακτικό πρέπει να είναι καλής ποιότητος, ελαστικό και να χρησιμοποιηθεί με τον κατάλληλο τρόπο απο την άρχη της σεξουαλικής επαφής. Σημαντική επίσης είναι και η έγκαιρη διάγνωση για την αποφυγή των επιπλοκών.

Κλινική εικόνα

Οι εκδηλώσεις της νόσου είναι διαφορετικές στις διάφορες φάσεις της(πρωτοπαθή, δευτεροπαθή, λανθάνουσα, όψιμη)
ΠΡΩΤΟΠΑΘΗΣ ΣΥΦΙΛΙΣ: Το πρώτο σύμπτωμα είναι το συφιλιδικό έλκος στο δέρμα η στα γεννητικά όργανα. Είναι σκληρό ανώδυνο και συνοδεύεται απο σύστοιδχη λεμφαδενίτιδα. Το έλκος βγάζει ορό που είναι γεμάτος μικρόβια και διατηρείται για δύο περίπου μήνες.
ΔΕΥΤΕΡΟΠΑΘΗΣ ΣΥΦΙΛΙΣ: Περίπου δυο μήνες μετά την μόλυνση εμφανίζεται ένα ρόδινο εξάνθημα σε όλο το σώμα. Επιπρόσθετα μπορεί να εμφανιστούν οι συφιλιδικές πλάκες δηλαδή δερματικές πλάκες σκληρές και γυαλιστερές στην αφή. Σε αυτή την φάση οι ιστοί του αρρώστου βρίθουν απο μικρόβια . Μετά απο μερικές εβδομάδες η μήνες η νόσος μεταπίπτει απο το δευτεροπαθές στάδιο στο λανθάνον και όλα οι εκδηλώσεις εξαφανίζονται.
ΛΑΝΘΑΝΟΥΣΑ ΣΥΦΙΛΙΣ: Δεν υπάρχει καμμία εκδήλωση της νόσου ουτε μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή. Ομθς η νόσος προχωρεί και χωρίς θεραπεία οδηγεί σε μόνιμες πλέον βλάβες
ΟΨΙΜΗ ΣΥΦΙΛΙΣ: Σε αυτή την φάση της νόσου προκαλούνται αλλοιώσεις σε όλα τα όργανα. Συγκεκριμένα προσβάλλωνται η καρδιά και τα αγγεία, προκαλούνται ανευρύσματα που μπορεί να φέρουν το θάνατο, ηπατίτιδα, ορχίτιδα αλλά και προσβολή του νευρικού συστήματος (νευροσύφιλις) Η νευροσύφιλις οδηγεί σε αλλαγή προσωπικότητος , αστάθεια, παραλήρημα μεγαλείου ακόμη και στον θανατο.

Διάγνωση

Γίνεται με ειδική εξεταση αίματος που ανιχνεύει αντισώματα κατά του μικροβίου (VDRL, FTA-ABS, RPR) Ακόμη αν υπάρχουν έλκη μπορεί να ανιχνευθεί το απ ευθείας το ίδιο το μικρόβιο απο το έλκος.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία περιλαμβάνει την χορήγηση βενζαθενικής πενικιλλίνης και στην συνέχεια παρακολουθείται η με εξετάσεις αίματος η αποτελεσματικότητα της αγωγής. Συνήθως η νόσος ανταποκρίνεται εύκολα στην θεραπεία. Εαν η θεραπεία δοθεί κατά το πρωτοπαθές, το δευτεροπαθές, η το λανθάνον στάδιο δεν παραμένει καμμία μόνιμη βλάβη.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση