Ψυχωτικές διαταραχές στην εποχή του COVID-19

Ένα σημαντικό ερώτημα στην εποχή στην οποία ζούμε, είναι αν επηρεάζει την ψυχική υγεία η νόσος COVID-19 κι αν ναι, τότε από πού προέρχεται, ποιες είναι οι συνέπειες και ποια είναι η αντιμετώπισή της;

Ζούμε σε μια εποχή στην οποία υπάρχει πληθώρα προβλημάτων στην κοινωνία, όπως η οικονομική κρίση, άγχος, στρες  και επιπλέον έχει μπει στην ζωή μας και η νόσος του COVID-19, μια νόσος με καταστροφικές συνέπειες  στην υγεία και στην οικονομία των χωρών που έχουν πληγεί από αυτήν.

Για να μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε και να προφυλαχτούμε ο Π.Ο.Υ και οι κυβερνήσεις αποφάσισαν πως θα πρέπει να παραμείνουμε στο σπίτι μας για ένα χρονικό διάστημα περιορίζοντας τις κινήσεις μας  για την ασφάλειά μας. 

Από πού προέρχεται;

Παρόλο που η απόφαση για τον περιορισμό των κινήσεών μας έχει γίνει για το καλό μας  δηλαδή για την ασφάλεια μας, έχει αποδειχθεί πως ο εγκλεισμός (lockdown) έχει δημιουργήσει κι ένα πρόβλημα το οποίο συνδέεται με την ψυχική υγεία τόσο στον υγιή άνθρωπο και ακόμα περισσότερο σε έναν άνθρωπο ο οποίος νοσεί από COVID -19.

Η πανδημία της νόσου COVID-19 αποτελεί σημαντικό ψυχολογικό στρές, εκτός από τον τεράστιο αντίκτυπο της σε κάθε πτυχή της ζωής των ατόμων και των οργανώσεων σε όλους σχεδόν τους κοινωνικούς και οικονομικούς τομείς παγκοσμίως, ο φόβος για ασθένεια και η αβεβαιότητα για το μέλλον προκαλούν διαταραχές που σχετίζονται με το άγχος.

Οι προηγούμενες πανδημίες έχουν δείξει ότι ποικίλοι τύποι νευροψυχιατρικών συμπτωμάτων, όπως εγκεφαλοπάθεια, αλλαγές στην διάθεση, ψύχωση, νευρομυική δυσλειτουργία ή απομυελινωτικές διεργασίες μπορεί να συνοδεύουν οξεία ιογενή λοιμωξη ή μπορεί να ακολουθήσουν λοίμωξη για εβδομάδες, μήνες ή περισσότερο σε ασθενείς που έχουν αναρρώσει.

Ποιες είναι οι συνέπειες;

Ο φόβος για μόλυνση, κοινωνική απομόνωση και οικονομικά προβλήματα έχει ως συνέπεια να εμφανίζονται ψυχικές διαταραχές.

Σε μια μελέτη που έγινε με άτομα τα οποία ήταν υγιείς χωρίς να βρεθούν θετικοί στον COVID-19 εντοπίστηκαν με βραχύβια ψυχωτικά επεισόδια που σχετίζονται με το συναισθηματικό στρες της πανδημίας COVID-19, κάποιοι εμφάνισαν συμπτώματα αυτοκτονίας όπως επίσης και συμπτώματα σχιζοφρένειας.

Στους περισσότερους το θέμα των ψυχωτικών χαρακτηριστικών τους αφορούσε τον COVID-19.

Ποια είναι η αντιμετώπιση;

Θα πρέπει να γίνει διαχείριση του άγχους , τα άτομα τα οποία εκτιμούν το άγχος και πιστεύουν ότι μπορεί να ενισχύει και να διευκολύνει την επιδίωξη των πολύτιμων στόχων τους θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα ως προς την αντιμετώπισή του.

Ο στόχος είναι τα άτομα να δουν την ανταπόκρισή τους στο άγχος ως πόρο ή “δεξιότητα” που μπορεί να είναι δυνητικά επωφελής για τους ίδιους.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση