Covid-19: χαμηλότερη θνητότητα από τις αρχικές εκτιμήσεις σύμφωνα με νέα μελέτη

Η θνητότητα μιας λοίμωξης, δηλαδή η πιθανότητα θανάτου για ένα άτομο που έχει διαγνωσθεί, είναι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά για την εκτίμηση της βαρύτητας της νόσου.

Προφανώς αυτό αφορά και την πανδημία της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID-19).

Τα πρώιμα στοιχεία από την Κίνα ανέβαζαν το δείκτη αυτό περί το 3,4% ωστόσο φαίνεται οτι δεν είχαν υπολογισθεί τα ποσοστά των ασυμπτωματικών. Και βεβαια δεν θα μπορούσε τότε να γίνει με αξιόπιστο τρόπο κάτι τέτοιο.

Σε πρόσφατη μελέτη (14 Οκτωβρίου 2020) αξιολογούνται 60 και πλέον εθνικές επιδημιολογικές μελέτες και αναφορές που δημοσιεύθηκαν από το Σεπτέμβριο 2020 και μετά. Η “μέση” θνητότητα φαίνεται να κυμαίνεται στο 0,23%

Σαν γενικό συμπέρασμα αναφέρεται: Η θνητότητα της λοίμωξης COVID-19 μπορεί να ποικίλλει σημαντικά σε διαφορετικές χώρες και αυτό μπορεί να αντικατοπτρίζει τις διαφορές στην ηλικιακή δομή του πληθυσμού και άλλους παράγοντες. Ωστόσο, η θνητότητα της λοίμωξης τείνει να είναι πολύ χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις που έγιναν νωρίτερα στην πανδημία.

Η μελέτη έχει τίτλο “Infection fatality rate of COVID-19 inferred from seroprevalence data”, δημοσιεύεται από τον καθηγητή John P A Ioannidis (Stanford University) στο site του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Bulletin of the World Health Organization).

Η μελέτη είναι διαθέσιμη εδώ.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση