συνδρομο αναπνευστικης ανεπαρκειας | ενδομητριο | ιογενης αμυγδαλιτιδα | αιμοθωρακας αιτια | anatomia thorakas

Παχυσαρκία


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Η παχυσαρκία αποτελεί νόσο με σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπλοκές, όπως μυοσκελετικές διαταραχές και σημαντική θνητότητα λόγω κυρίως του αυξημένου κινδύνου καρδιαγγειακών επιπλοκών.

Αντιμετώπιση με βελονισμό

Η παχυσαρκία αποτελεί νόσο η οποία, αφενός μεν αποτελεί αισθητικό πρόβλημα, αφετέρου συνοδεύεται από σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπλοκές, όπως μυοσκελετικές διαταραχές και σημαντική θνητότητα λόγω κυρίως του αυξημένου κινδύνου καρδιαγγειακών επιπλοκών. Η μόνη αποδεδειγμένη παρέμβαση με ουσιαστικά αποτελέσματα είναι η δίαιτα. Η σημαντική συμβολή του Βελονισμού στη θεραπεία της παχυσαρκίας συνίσταται, μέσω της έκκρισης των εγκεφαλινών και ενδορφινών, στο να διατηρεί τον ασθενή σε κατάσταση ηρεμίας, ώστε να ανεχθεί μία χαμηλής θερμιδικής αξίας δίαιτα. Κατά την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, η βουλιμία και η παχυσαρκία είναι διαταραχές τύπου ανεπάρκειας του συστήματος στόμαχος - σπλήνας και σε ορισμένες περιπτώσεις του νεφρού. Η θεραπεία της παχυσαρκίας θα πρέπει οπωσδήποτε να συνδυάζεται με δίαιτα χαμηλής θερμιδικής αξίας (περίπου 800 θερμίδων) και αυξημένη πρόσληψη νερού (3 - 4 λίτρα ημερησίως). Το διαιτολόγιο επιλέγεται με βάση τις ανάγκες και επιθυμίες του ασθενή. Οι συνεδρίες Βελονισμού εκτελούνται 2 - 3 φορές την εβδομάδα για τον πρώτο μήνα. Τα σημεία βελονισμού που επιλέγονται, ανήκουν κυρίως στους Μεσημβρινούς του Στομάχου και του Σπλήνα, όπως τα Σ25, Σ36, Σπ6, Σπ9 καθώς και σημεία ψυχισμού, με αγχολυτική και κατευναστική δράση, όπως τα Κ7, Περ6, Η3. Ιδιαίτερα ευνοϊκή δράση στις περιπτώσεις βελονισμού για τη θεραπεία της παχυσαρκίας, έχουν συγκεκριμένα σημεία του πτερυγίου του αυτιού (Σενμεν, Στομάχι, Πνεύμονας, Νεφρός), τα οποία και βελονίζονται. Είναι επίσης δυνατό να εφαρμοσθούν στα σημεία του αυτιού ημιμόνιμες βελόνες. Με το παραπάνω θεραπευτικό πρωτόκολλο, αναμένεται απώλεια 8 κιλών στη διάρκεια του πρώτου μήνα. Από το δεύτερο μήνα, οι συνεδρίες βελονισμού επαναλαμβάνονται κάθε εβδομάδα ή δύο φορές την εβδομάδα, ενώ το διαιτολόγιο ρυθμίζεται ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενή και με την επιθυμητή απώλεια βάρους. Επιπλέον, είναι δυνατό να γίνει θεραπεία του τοπικού πάχους (λιπόλυση), με τη χρήση ειδικών συσκευών ηλεκτροβελονισμού. Για αυτό το σκοπό, λεπτές βελόνες βελονισμού μήκους 4-10 εκατοστών, εισάγονται, αφού πρώτα αποστειρωθεί το δέρμα, στο υποδόριο λίπος. Οι βελόνες μέσω ηλεκτροδίων συνδέονται με συσκευή ηλεκτροθεραπείας, από την οποία χορηγείται ρεύμα μεταβαλλόμενης συχνότητας. Το ρεύμα αυτό, θεωρείται ότι προκαλεί καταστροφή της μεμβράνης των λιποκυτάρων και κατ' επέκταση εξαφάνιση του τοπικού λίπους.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.