ανατομια κνημιαιου νευρου | εξογκωμα στο στομα | ελλεψη νατριου | δελτοειδης | πορεια κερκιδικου νευρου

Επώδυνη μυϊκή σύσπαση


Άλλες ονομασίες

Κράμπα

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Επώδυνη ακούσια σύσπαση μιας μυϊκής ομάδας και αδυναμία της να χαλαρώσει. Συνήθως η διάρκεια της σύσπασης είναι στιγμιαία, όπως αυτή που παρατηρείται στους αθλητές κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης, χωρίς να έχει προηγηθεί προθέρμανση. Άλλοτε όμως, η διάρκεια της μυϊκής σύσπασης μπορεί να είναι παρατεταμένη, όπως ο μυϊκός σπασμός που συνοδεύει τη διαδρομή ιογενών ή άλλων λοιμώξεων και να περιορίζει τη φυσική δραστηριότητα του ατόμου.

Αντιμετώπιση με βελονισμό

Στην οξεία φάση είναι δυνατό να τοποθετηθούν βελόνες στα κινητικά σημεία των μυών που βρίσκονται σε σύσπαση και να χορηγηθεί ρεύμα μικρής συχνότητας (ηλεκτροβελονισμός). Επίσης, η τοποθέτηση βελονών μόνο στα επώδυνα σημεία μπορεί να θεωρηθεί αποτελεσματική. Μία μόνο συνεδρία μπορεί να είναι αρκετή για να λύσει τον μυϊκό σπασμό. Στη παρατεταμένη μορφή το θεραπευτικό πρωτόκολλο είναι διαφορετικό. Κατά την παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, οι μυϊκές συσπάσεις ανήκουν στα Μπι σύνδρομα, που οφείλονται στην εισβολή εξωγενών βλαπτικών παραγόντων όπως του άνεμου, του κρύου και της υγρασίας. Οι παράγοντες αυτοί, παρεμποδίζουν την ομαλή ροή της Ενέργειας και του Αίματος, οδηγώντας σε κακή θρέψη των μυών. Επιλέγονται για Βελονισμό τοπικά σημεία των Μεσημβρινών που διέρχονται από την πάσχουσα περιοχή, καθώς και επώδυνα σημεία (trigger points, ah shi points) που ανιχνεύονται με την ψηλάφηση. Οι βελόνες που τοποθετούνται στα σημεία αυτά, μπορούν μέσω ηλεκτροδίων να συνδεθούν με συσκευή ηλεκτροθεραπείας και να χορηγηθεί ρεύμα χαμηλής συχνότητας (2 Hz) ή συνδυασμός χαμηλής και υψηλής συχνότητας (2 Hz και 100 Hz). Η ελεγχόμενη κινητοποίηση των μυών, με την εφαρμογή της ηλεκτροθεραπείας, αυξάνει την αιμάτωση της πάσχουσας περιοχής (υπεραιμία), απομακρύνοντας το συσσωρευμένο γαλακτικό οξύ, αίρει την φλεγμονή και λύει το μυϊκό σπασμό. Στη χρόνια φάση, είναι δυνατό να εφαρμοσθεί με πολύ καλά αποτελέσματα, η μοξοθεραπεία (θερμοκαυτηριασμός). Παράλληλα, πρέπει να γίνεται μάλαξη (μασάζ) στην πάσχουσα περιοχή, με ιδιαίτερη προσοχή όμως, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω τραυματισμός από ρήξη μυϊκών ινών.

Σε περίπτωση που οι μυϊκές συσπάσεις υποτροπιάζουν ή παρατηρούνται μετά ένα χρονικό διάστημα από την μυϊκή προσπάθεια, ο ασθενής θα πρέπει να υποβάλλεται σε λεπτομερή κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο, για τον αποκλεισμό υποκείμενης νόσου (αγγειακής, νευρολογικής, ηλεκτρολυτικής). Είναι αυτονόητο ότι, τέτοιου είδους οργανικές διαταραχές, πρέπει να αντιμετωπίζονται από γιατρό ανάλογης ειδικότητας.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.