τι ειναι το ablation | εμβολιο ανεμευλογιας | παιδικες αρρωστιες | καρκινος παγκρεατος | οστροσαρκωμα

Πάρεση προσωπικού νεύρου


Άλλες ονομασίες

Νόσος του Bell

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Ετερόπλευρη βλάβη της κινητικής μοίρας του προσωπικού νεύρου που εκδηλώνεται με πτώση της γωνίας του στόματος, αδυναμία κλεισίματος του οφθαλμού στην ίδια πλευρά και αδυναμία στην ομιλία.

Αντιμετώπιση με βελονισμό

Η πάρεση του προσωπικού νεύρου μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό του νεύρου, σε χειρουργική διατομή του, σε λοίμωξη ή σε παρουσία χωροκατακτητικής εξεργασίας. Συχνότερα όμως δεν υπάρχει εμφανής αιτία, παρά τον λεπτομερή κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο. Πρόκειται για την ιδιοπαθή πάρεση του προσωπικού νεύρου ή νόσου του Bell, η οποία σε ήπιες περιπτώσεις είναι δυνατό να αυτοϊαθεί σε διάστημα ενός περίπου μήνα. Ο βελονισμός κατέχει σημαντική θέση στη θεραπεία της ιδιοπαθούς πάρεσης, επιταχύνοντας τη διαδικασία της αποκατάστασης και ελαττώνοντας της υπολειμματικές διαταραχές. Είναι εντελώς απαραίτητο να προηγείται έλεγχος της νόσου από ειδικό γιατρό, προκειμένου να μη διαφύγει από τη διάγνωση, οποιαδήποτε άλλη, ενδεχόμενα σοβαρή, οργανική βλάβη.

Σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, η νόσος είναι αποτέλεσμα εισβολής των εξωγενών βλαπτικών παραγόντων, ιδίως άνεμου και κρύου, που οδηγεί σε λίμναση της Ενέργειας (Τσι) και του Αίματος. Επιλέγονται για Βελονισμό τοπικά σημεία όπως ΧΚ14, Σ4, Σ6 και απόμακρα σημεία όπως ΠΕ4, Σ36, ΧΚ20, ΧΚ34 αμφοτερόπλευρα. Ο ηλεκτροβελονισμός με ρεύμα χαμηλής συχνότητας (2 - 4 Hz) ενδείκνυται προκειμένου να ενισχύσει τα αποτελέσμα του κλασσικού Βελονισμού. Συνήθως απαιτούνται 12 - 15 συνεδρίες, που επαναλαμβάνονται στην οξεία φάση κάθε 2 ημέρες, ενώ στη χρόνια φάση 1 - 2 φορές την εβδομάδα.Η ιδιοπαθής πάρεση του προσωπικού νεύρου, αποτελεί νόσο με ικανοποιητική ανταπόκριση στη βελονοθεραπεία.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.