Εμβόλιο για τον κορωνοϊό: πόσο κοντά βρίσκεται;

Louis Jacobson, PolitiFact 16 Ιουλίου 2020

Τέσσερις μήνες μετά την πανδημία του νέου κορωνοϊού, πόσο κοντά βρίσκεται ο κόσμος σε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο; Οι επιστήμονες λένε ότι βλέπουν σταθερή πρόοδο και εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ένα εμβόλιο θα μπορούσε να είναι έτοιμο μέχρι την άνοιξη του 2021.

Στις αρχές Ιουλίου, περίπου 160 προγράμματα εμβολίων ήταν σε εξέλιξη παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι τρεις φάσεις για την ανάπτυξη ενός εμβολίου

Γενικά, μια δοκιμή εμβολίων έχει διάφορες φάσεις.

Σε μια αρχική φάση, το εμβόλιο χορηγείται σε 20 έως 100 υγιείς εθελοντές. Το ζητούμενο αυτής της φάσης είναι να βεβαιωθεί ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και να καταγραφούν τυχόν παρενέργειες.

Στη δεύτερη φάση, υπάρχουν εκατοντάδες εθελοντές. Εκτός από την παρακολούθηση της ασφάλειας, οι ερευνητές προσπαθούν να προσδιορίσουν εάν παράγεται μια αξιόλογη απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η τρίτη φάση περιλαμβάνει χιλιάδες συμμετεχόντων. Αυτή η φάση συνεχίζει τους στόχους των δύο πρώτων, αλλά προσθέτει μια έμφαση στο πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο στην προστασία των ατόμων που εκτίθενται στο παθογόνο, στην περίπτωση αυτή του κορωνοϊού. Αυτή η φάση συλλέγει επίσης δεδομένα για πιο ασυνήθιστες παρενέργειες.

Η περίπτωση του κορωνοϊού

Σε κανονικές συνθήκες, αυτές οι φάσεις χρειάζονται χρόνια για να ολοκληρωθούν. Αλλά για τον κορωνοϊό, το χρονοδιάγραμμα μειώνεται. Αυτό προκάλεσε περισσότερες συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και αύξησε σημαντικά τη χρηματοδότηση.

Πιθανά εμβόλια

Ακολουθεί μια συνοπτική παρουσίαση των υποψήφιων εμβολίων:

Οι τρεις υποψήφιοι εμβολίων που βρίσκονται στη φάση 3

Το ένα  αναπτύσσεται από ερευνητές  στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Χρησιμοποιεί μια αποδυναμωμένη έκδοση ενός ιού που προκαλεί κοινό κρυολόγημα στους χιμπατζήδες. Στη συνέχεια, οι ερευνητές πρόσθεσαν πρωτεΐνες, γνωστές ως αντιγόνα, από τον νέο coronavirus, με την ελπίδα ότι αυτές θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση του ιού μόλις τον συναντήσει.

Ένας άλλος υποψήφιος σε δοκιμή φάσης 3 αναπτύσσεται στην Κίνα. Χρησιμοποιεί μια νεκρή, και επομένως ασφαλή, μορφή του νέου κορωνοϊού για να προκαλέσει ανοσολογική αντίδραση.

Και στις 15 Ιουλίου, η εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna, η οποία συνεργάζεται με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, ανακοίνωσε ότι θα μεταφερθεί στη φάση 3 εντός δύο εβδομάδων.

Άλλα πιθανά εμβόλια

Δύο άλλοι έχουν φτάσει μέχρι τη φάση 2, ενώ οκτώ άλλοι ολοκληρώνουν τις δοκιμές τους στη φάση 1, ενώ ξεκινούν επίσης τις δοκιμές φάσης 2.

Μία αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας, η Novavax, λαμβάνει ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για την παραγωγή εμβολίου που χρησιμοποιεί μια εργαστηριακή πρωτεΐνη για να εμπνεύσει μια ανοσοαπόκριση.

Πέρα από αυτά, άλλοι 10 υποψήφιοι εμβολίων βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές φάσης 1, ενώ 140 δεν έχουν φτάσει ακόμη στο στάδιο αυτό.

Έχοντας τόσα πολλά πιθανά εμβόλια μέχρι στιγμής είναι εντυπωσιακό, λένε οι ειδικοί, δεδομένου του σύντομου χρόνου που οι επιστήμονες γνωρίζουν για το νέο κορωνοϊό.

Εν τω μεταξύ, σε μια εποχή αυξανόμενου δημόσιου σκεπτικισμού, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) κυκλοφόρησε πρόσφατα πρόσθετες οδηγίες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Οι οδηγίες του FDA επιβεβαίωσαν εκ νέου την πολύ αυστηρή διαδικασία για την έγκριση οποιουδήποτε εμβολίου.

Πόσο γρήγορα θα έχουμε πρόσβαση σε ένα εμβόλιο;

Στις αρχές Απριλίου, η Kathleen M. Neuzil, διευθυντής του κέντρου εμβολίων του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, δήλωσε στο  PolitiFact ότι αν όλα πάνε καλά, ενδέχεται να υπάρχουν πέντε ή έξι εμβόλια σε δοκιμές εντός έξι μηνών. Τώρα, 3 1/2 μήνες αργότερα, αυτός ο αριθμός είναι ακόμα μεγαλύτερος.

Ο Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, και άλλοι αξιωματούχοι παρέμειναν συνεπείς στην εκτίμηση του χρονοδιαγράμματος: 12 έως 18 μήνες από την έναρξη της πανδημίας, ή περίπου στα τέλη της άνοιξης του 2021.

Πηγή: KHN

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση