Το ρωσικό εμβόλιο για κορωνοϊό Sputnik V ανακοινώνει αποτελεσματικότητα 92%

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση – δελτίο τύπου (11 Νοεμβρίου 2020):

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Sputnik V ανήλθε στο 92% (υπολογισμός βάσει των 20 επιβεβαιωμένων περιπτώσεων COVID-19 που χωρίστηκαν μεταξύ εμβολιασμένων ατόμων και εκείνων που έλαβαν το εικονικό φάρμακο).

Μέχρι σήμερα 40.000 εθελοντές συμμετέχουν σε διπλές τυφλές, τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο κλινικές δοκιμές στη Φάση ΙΙΙ του Sputnik V, από τις οποίες πάνω από 20.000 έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου και πάνω από 16.000 με την πρώτη και τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Η αποτελεσματικότητα αποδείχθηκε με βάση μια πρώτη ενδιάμεση ανάλυση που ελήφθη 21 ημέρες μετά την πρώτη ένεση.

Δεν υπήρχαν απροσδόκητα ανεπιθύμητα συμβάντα κατά τη διάρκεια των δοκιμών. Η παρακολούθηση των συμμετεχόντων συνεχίζεται.

Η ανακοίνωση είναι διαθέσιμη εδώ.

Το website του εμβολίου είναι εδώ.

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech βασίζεται στο αγγελιοφόρο RNA (mRNA) ενώ το Sputnik V έχει ένα διαφορετικό μηχανισμό δράσης. Χρησιμοποιεί δύο φορείς ιούς (τους ανθρώπινους αδενοϊούς Ad5 και Ad26).

Την ανακοίνωση σχολίασε και ο καθηγητής κ. Ηλίας Μόσιαλος ο οποίος μεταξύ άλλων διατυπώνει και κάποιες επιφυλάξεις:

Όμως να σημειώσω εδώ πως:

  • δεν μπορούμε ακόμα να πούμε ότι το ρωσικό εμβόλιο είναι εξίσου αποτελεσματικό με αυτό της Pfizer/ BioNtech
  • ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων (20), είναι πολύ μικρότερος από αυτόν που ανακοίνωσε η Pfizer/ BioNtech (που ανακοίνωσαν 94 και έχουν στόχο να καταθέσουν ανάλυση 164 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μέσα στις επόμενες εβδομάδες).
  • το 92% είναι επομένως ακόμη πολύ επισφαλής εκτίμηση.
  • Ας περιμένουμε και τις επόμενες ανακοινώσεις που θα συμπεριλαμβάνουν περισσότερες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις. Επαναλαμβάνω, πως όπως και στην περίπτωση της Pfizer, όλα τα δεδομένα πρέπει να είναι διαθέσιμα στην επιστημονική κοινότητα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση