Εμβόλιο για κορωνοϊό: η Moderna ανακοινώνει αποτελεσματικότητα 94,5% στις κλινικές δοκιμές

Μετά την Pfizer και το ρωσικό Sputnik V, η Moderna ανακοινώνει (16 Νοεμβρίου 2020) αποτελεσματικότητα 94,5% για το δικό της εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

Πρόκειται για mRNA εμβόλιο (όπως και της Pfizer) το οποίο όμως δεν χρειάζεται τόσο χαμηλές θερμοκρασίες για να συντηρηθεί (όπως το αντίστοιχο της Pfizer).

Η ανακοίνωση είναι διαθέσιμη εδώ.

Συνοπτικά:

Η Moderna, Inc. (Nasdaq: MRNA), μια εταιρεία βιοτεχνολογίας με πρωτοποριακή έρευνα στο αγγελιοφόρο RNA (mRNA) για τη δημιουργία φαρμάκων και εμβολίων, ανακοίνωσε σήμερα ότι το ανεξάρτητο, διορισμένο από το NIH Συμβούλιο Ασφάλειας Δεδομένων (DSMB) για τη μελέτη Φάσης 3 του mRNA-1273, η οποία ήταν υποψήφια για εμβόλια έναντι του COVID-19, ενημέρωσε τη Moderna ότι η δοκιμή πληρούσε τα στατιστικά κριτήρια που προδιαγράφονται στο πρωτόκολλο μελέτης, με αποτελεσματικότητα εμβολίου 94,5%.

Το πρωταρχικό τελικό σημείο της μελέτης αυτής (μελέτη COVE Φάσης 3) βασίζεται στην ανάλυση των περιπτώσεων COVID-19 που επιβεβαιώθηκαν και κρίθηκαν αρχίζοντας δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Αυτή η πρώτη ενδιάμεση ανάλυση βασίστηκε σε 95 περιπτώσεις, εκ των οποίων 90 περιπτώσεις COVID-19 παρατηρήθηκαν στην ομάδα εικονικού φαρμάκου έναντι 5 περιπτώσεων που παρατηρήθηκαν στην ομάδα mRNA-1273, με αποτέλεσμα μια εκτίμηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου στο 94,5% (p <0,0001).

Η ενδιάμεση ανάλυση περιελάμβανε ταυτόχρονη ανασκόπηση των διαθέσιμων δεδομένων ασφαλείας της φάσης 3 COVE από το DSMB, το οποίο δεν ανέφερε σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια. Μια ανασκόπηση των ζητούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών έδειξε ότι το εμβόλιο ήταν γενικά καλά ανεκτό. Η πλειονότητα των ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν ήπιες ή μέτριες.

Την ανακοίνωση σχολίασε θετικά και ο CEO της Pfizer:

Από το Facebook τα σχόλια του Ηλία Μόσιαλου:

Τα νέα είναι σημαντικά και ενθαρρυντικά.

Να υπενθυμίσω ξανά πως δεν είναι ακόμα σαφές εάν το εμβόλιο εμποδίζει τους ανθρώπους να μολυνθούν με τον κορωνοϊό και να το μεταδώσουν ή αν απλώς εμποδίζει τους ανθρώπους να αναπτύξουν συμπτώματα Covid-19.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση