ερεθισμενη μυτη εξωτερικα | ηωσινοφιλία | οξυγονο αιματος φυσιολογικες τιμες | τι ειναι το shiatsu

Ψυχογενής ανορεξία


Άλλες ονομασίες

Νευρική ανορεξία, Anorexia nervosa

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Η άρνηση για λήψη τροφής που οδηγεί σε υπερβολική απώλεια βάρους (πάνω από 25% του αρχικού βάρους του σώματος).

Χαρακτηριστικά ψυχογενούς ανορεξίας

Το άτομο με ψυχογενή ανορεξία επιβάλλει ουσιαστικά στον εαυτό του μία μορφή ασιτίας προκειμένου να μην παχύνει. Αισθάνονται ότι είναι παχιά ακόμα και όταν το βάρος τους είναι φυσιολογικό ή και είναι ακόμα πιο αδύνατα. Τα ανορεκτικά άτομα έχουν διαταραγμένη αντίληψη για το σώμα τους και την εικόνα τους γενικά.

Προσπαθούν να διατηρήσουν τον έλεγχο του βάρους τους με συνεχόμενες εξαντλητικές δίαιτες, με έντονη άσκηση, με τη χρήση καθαρτικών και με την πρόκληση εμετού.

Που οφείλεται

Τόσο οι ψυχολογικοί και κοινωνικοί αλλά και οι γενετικοί και βιολογικοί μηχανισμοί έχουν προταθεί για να εξηγήσουν την αιτία της διαταραχής αυτής. Κάθε περίπτωση όμως είναι μοναδική και αίτια της διαταραχής αυτής θα πρέπει να αναζητηθούν κάθε φορά και σε ξεχωριστή βάση.

Συνέπειες - Θεραπεία

Αρχικά το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον του ατόμου με αυτή την διαταραχή, δεν αντιλαμβάνεται τίποτε. ‘Όσο όμως περνά ο καιρός και το άτομο έχει πλέον φθάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά εξακολουθεί να δηλώνει ότι είναι «παχύ», τότε αρχίζει η ανησυχία εκ μέρους των συγγενών. Με μεγάλη πίεση εκ μέρους της οικογένειας φθάνει το άτομο στον γιατρό για να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις.

Προβλήματα υγείας όπως υποθερμία, οίδημα στους αστραγάλους, υπόταση αλλά και σοβαρές μεταβολικές διαταραχές είναι συνηθισμένα στην διαταραχή αυτή . Η ψυχογενής ανορεξία μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο. Η θνησιμότητα ξεπερνά το 10% για αυτό και η θεραπεία της προϋποθέτει νοσηλεία για κάποιο διάστημα για την αποκατάσταση του βάρους του ατόμου αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη θεραπεία αν πρώτα δεν εντοπιστούν τα αίτια που οδήγησαν το άτομο στην κατάσταση αυτή.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.