κυτταρομεγαλοϊός | τι ειναι μαυρος εμετος | φλεβικο ανευρυσμα στη σαφηνης φλεβα

Τριχοτιλλομανία

Τα μαλλιά ξεριζώνονται είτε τρίχα - τρίχα είτε σε τούφες, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται.

Άλλες ονομασίες

Τιλλοτριχομανία, Trichotillomania.

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Είναι η ακατανίκητη διάθεση του ατόμου να τραβάει τα μαλλιά του και να τα ξεριζώνει.

Χαρακτηριστικά τριχοτιλλομανίας

Η τριχοτιλλομανία εκτός από τα μαλλιά μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως οι μασχάλες, οι βλεφαρίδες ή τα γεννητικά όργανα.
Η τριχοτιλλομανία μπορεί να εμφανισθεί τόσο στην παιδική και εφηβική ηλικία όσο και στην ενήλικη ζωή ενός ατόμου και είναι πιο συχνή στις γυναίκες.
Τα μαλλιά ξεριζώνονται είτε τρίχα - τρίχα είτε σε τούφες, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται. Σε μερικές περιπτώσεις η τριχοτιλλομανία συνοδεύεται και από τριχοφαγία, ονυχοφαγία, ρυθμικές κινήσεις του κεφαλιού, μαθησιακά προβλήματα, υπερκινητικότητα όπως και καταθλιπτική διάθεση. Σε παιδιά με νοητική καθυστέρηση παρουσιάζεται με αρκετή συχνότητα.

Ψυχολογικά αίτια

Από έρευνες που έγιναν παρατηρήθηκε ότι η εμφάνιση της τριχοτιλλομανίας ευνοείται όταν στο οικογενειακό περιβάλλον του παιδιού υπάρχει ο συνδυασμός μίας επιθετικής μητέρας και ενός παθητικού πατέρα, και κυρίως όταν το παιδί λαμβάνει αντιφατικά μηνύματα από τη σχέση του με τη μητέρα, από τη μία τρυφερή και γλυκιά από την άλλη εχθρική.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία της τριχοτιλλομανίας είναι δύσκολη και χρονοβόρα αφού σχεδόν πάντα συνοδεύεται και από μία βαριά συναισθηματική διαταραχή. Γενικά η θεραπεία θα πρέπει να κατευθύνεται στον εντοπισμό των αιτιών και ταυτόχρονα πρέπει να αρχίσει και η θεραπεία των γονέων, οι οποίοι κατά κανόνα έχουν απαιτητική και αυταρχική συμπεριφορά.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.