κρυωμα | σφηνοειδες | οστα θωρακικου σκελετου | κακωση οστου | ουριθριτιδα στη γυναικα | ανατομια μυς ποδιου

Μετατραυματική διαταραχή


Άλλες ονομασίες

Posttraumatic stress disorder

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

H μετατραυματική διαταραχή έπεται ενός τραυματικού γεγονότος, όπως φυσική καταστροφή, ατύχημα, πόλεμος, βιασμός, κλπ. Το άτομο ξαναζεί το τραύμα σε όνειρα, υποφέρει από επαναλαμβανόμενες σκέψεις και εικόνες.

Χαρακτηριστικά μετατραυματικής διαταραχής

Τα χαρακτηριστικά της μετατραυματικής διαταραχής μπορεί να σχετίζονται με τον τύπο του τραύματος, και με το κατά πόσο το άτομο έχει προκαλέσει ή έχει παίξει ρόλο στο τραυματικό γεγονός. Θύματα εγκλημάτων που περιλαμβάνουν βία ή ταπείνωση, παραδείγματος χάριν ο βιασμός, αισθάνονται συχνά έντονο φόβο, ντροπή και θυμό.

Το άτομο μπορεί να έχει βιώσει το τραύμα άμεσα, για παράδειγμα να έχει απειληθεί η ζωή του, ή να ήταν μάρτυράς του, για παράδειγμα ένα μέλος της οικογένειάς του να έχει απειληθεί η ζωή του.

Ένα χαρακτηριστικό της μετατραυματικής διαταραχής είναι το γεγονός ότι το άτομο ξαναζεί το γεγονός. Επώδυνες και επαναλαμβανόμενες αναμνήσεις και εικόνες είναι συνηθισμένες. Τα άτομα αυτά μπορεί να παρουσιάσουν δυσκολία στην συγκέντρωση, αϋπνία, υπερδιέγερση, κλπ.

Η έναρξη της διαταραχής μπορεί να αρχίσει είτε αμέσως μετά το τραύμα είτε αργότερα. Οι πιθανότητες για γρηγορότερη βελτίωση των συμπτωμάτων είναι μεγαλύτερες στην πρώτη περίπτωση.

Παράγοντες εκδήλωσης μετατραυματικής διαταραχής

Υπάρχουν στοιχεία ότι προϋπάρχουσες συναισθηματικές δυσκολίες δημιουργούν προδιάθεση αυξάνοντας τις πιθανότητες να υποφέρει κάποιος από μετατραυματική διαταραχή.

Η σοβαρότητα, η διάρκεια, και η κοντινότητα της έκθεσης του ατόμου στο τραυματικό γεγονός είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες στην εκδήλωση της διαταραχής.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.