εντεροκοσυχνη αφοδευση | αντιβίωση και εμβόλιο γρίπης | αντισωματα ερυθρας στην εγκυμοσυνη ιγΓ

Ψυχαναγκαστική διαταραχή


Άλλες ονομασίες

Obsessive – compulsive disorder

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Πρόκειται για διαταραχή κατά την οποία τα άτομα δεν μπορούν να ελέγξουν την ενασχόλησή τους με συγκεκριμένες ιδέες, σκέψεις, τάσεις ή εικόνες, ή δεν μπορούν να εμποδίσουν τον εαυτό τους να εκτελούν επαναλαμβανόμενες πράξεις ή σειρές πράξεων.

Χαρακτηριστικά ψυχαναγκαστικής διαταραχής

Τα άτομα που πάσχουν από ψυχαναγκαστική διαταραχή είναι διστακτικά, αμφιβάλλουν, φοβούνται την απόρριψη ή την δική τους επιθετικότητα. Οι πιο συχνές μορφές ψυχαναγκαστικής συμπεριφοράς είναι το μέτρημα, ο έλεγχος, το καθάρισμα, η αργοπορία, και η τελειομανία. Ο ψυχαναγκασμός παίρνει πολλές φορές την μορφή τελετής όπου το άτομο εκτελεί μια σειρά πράξεων ξανά και ξανά. Η πράξη αυτή τον ανακουφίζει από το άγχος και αισθάνεται ασφαλής.

Η ψυχαναγκαστική διαταραχή παρουσιάζεται στα τελευταία χρόνια της εφηβείας ή στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής στα ίδια ποσοστά και στα δυο φύλα.

Συναισθήματα και συμπεριφορά

Οι ψυχαναγκαστικές σκέψεις συχνά φέρνουν ντροπή. Το περιεχόμενό τους έχει σχέση με το να κάνουν κακό σε άλλους, να προκαλέσουν ατυχήματα, να βρίσουν ή να έχουν ανεπίτρεπτες κατά την γνώμη τους σκέψεις όσον αφορά το σεξ ή την θρησκεία. Τα άτομα αυτά φοβούνται μήπως πραγματοποιήσουν αυτά που σκέφτονται, ξοδεύοντας χρόνο για να αποφύγουν τις καταστάσεις αυτές ή ελέγχοντας συνεχώς ότι όλα είναι εντάξει. Ανάλογα με την περίπτωση και την φύση του ψυχαναγκασμού, το άτομο μπορεί να αισθάνεται περήφανο για την αδυναμία του να πάρει πρόωρες αποφάσεις ή να καταδικάζει τον εαυτό του όταν η αναποφασιστικότητα αφήνει κάποιον άλλο να δράσει πρώτος.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.