Πανικός

Άλλες ονομασίες

Panic disorder, panic attacks

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Πρόκειται για αιφνίδιο, ανεξέλεγκτο τρόμο που βιώνουν τα άτομα που πάσχουν από διαταραχές πανικού. Πήρε το όνομά του από τον Πάνα, έλληνα θεό των δασών και των χωραφιών, ο οποίος ευθυνόταν για τον παράξενο τρόμο που βίωναν οι ταξιδιώτες σε έρημες τοποθεσίες.

Συμπτώματα κρίσης πανικού

Τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της κρίσης πανικού είναι: δυσκολία στην αναπνοή ή αίσθηση πνιγμού, τρέμουλο ή εφίδρωση, ταχυκαρδία, ζαλάδα, αστάθεια, ή τάση για λιποθυμία, ναυτία, πόνος στο στομάχι, ανατριχίλες, πόνος στο στήθος, η παράξενη αίσθηση ότι έχει αποκοπεί το άτομο από τον εαυτό του και το περιβάλλον του, φόβος ότι τρελαίνεται, ότι χάνει τον έλεγχο, ή ότι πεθαίνει.

Διάρκεια

Οι κρίσεις πανικού διαρκούν από λίγα δευτερόλεπτα έως πολλές ώρες ή και μέρες. Τα άτομα που υποφέρουν από κρίσης πανικού δεν αισθάνονται άγχος συνεχώς. Αντίθετα έχουν ξαφνικές κρίσεις άγχους που επαναλαμβάνονται μετά από περιόδους φυσιολογικής λειτουργίας.

Σχέση πανικού και αγοραφοβίας

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΙΚΟ
Σε πολλές περιπτώσεις η κρίση πανικού αρχίζει χωρίς εμφανή αιτία. Η ανεξαρτησία της από την αιτία προκαλεί τρόμο, αφού μπορεί να εκδηλωθεί οποτεδήποτε και οπουδήποτε. Τα θύματα των κρίσεων πανικού δεν μπορούν να πάνε πουθενά -κινηματογράφο, αγορά, εστιατόρια- χωρίς να φοβούνται ότι μπορεί να πάθουν μια νέα κρίση. Κατά συνέπεια, καταλήγουν στην διαταραχή που ονομάζεται αγοραφοβία, που σημαίνει φόβος ανοικτών χώρων. Στην πραγματικότητα αυτό που φοβάται ο αγοραφοβικός είναι να φύγει από το σπίτι του, λόγω του φόβου της κρίσης πανικού σε δημόσιο χώρο.

Εναρξη και συχνότητα

Η διαταραχή πανικού, με ή χωρίς αγοραφοβία, κάνει την εμφάνισή της στα τελευταία χρόνια της εφηβείας ή στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής και είναι αρκετά συχνή προσβάλλοντας περίπου το 1% του πληθυσμού.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση