πιεση 15 | λιπίδια | αρρυθμιες και αντιμετωπιση | στίγμα μεσογειακής αναιμίας | οξεια σκωληκοειδιτιδα

Πανικός


Άλλες ονομασίες

Panic disorder, panic attacks

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Πρόκειται για αιφνίδιο, ανεξέλεγκτο τρόμο που βιώνουν τα άτομα που πάσχουν από διαταραχές πανικού. Πήρε το όνομά του από τον Πάνα, έλληνα θεό των δασών και των χωραφιών, ο οποίος ευθυνόταν για τον παράξενο τρόμο που βίωναν οι ταξιδιώτες σε έρημες τοποθεσίες.

Συμπτώματα κρίσης πανικού

Τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της κρίσης πανικού είναι: δυσκολία στην αναπνοή ή αίσθηση πνιγμού, τρέμουλο ή εφίδρωση, ταχυκαρδία, ζαλάδα, αστάθεια, ή τάση για λιποθυμία, ναυτία, πόνος στο στομάχι, ανατριχίλες, πόνος στο στήθος, η παράξενη αίσθηση ότι έχει αποκοπεί το άτομο από τον εαυτό του και το περιβάλλον του, φόβος ότι τρελαίνεται, ότι χάνει τον έλεγχο, ή ότι πεθαίνει.

Διάρκεια

Οι κρίσεις πανικού διαρκούν από λίγα δευτερόλεπτα έως πολλές ώρες ή και μέρες. Τα άτομα που υποφέρουν από κρίσης πανικού δεν αισθάνονται άγχος συνεχώς. Αντίθετα έχουν ξαφνικές κρίσεις άγχους που επαναλαμβάνονται μετά από περιόδους φυσιολογικής λειτουργίας.

Σχέση πανικού και αγοραφοβίας

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΙΚΟ
Σε πολλές περιπτώσεις η κρίση πανικού αρχίζει χωρίς εμφανή αιτία. Η ανεξαρτησία της από την αιτία προκαλεί τρόμο, αφού μπορεί να εκδηλωθεί οποτεδήποτε και οπουδήποτε. Τα θύματα των κρίσεων πανικού δεν μπορούν να πάνε πουθενά –κινηματογράφο, αγορά, εστιατόρια- χωρίς να φοβούνται ότι μπορεί να πάθουν μια νέα κρίση. Κατά συνέπεια, καταλήγουν στην διαταραχή που ονομάζεται αγοραφοβία, που σημαίνει φόβος ανοικτών χώρων. Στην πραγματικότητα αυτό που φοβάται ο αγοραφοβικός είναι να φύγει από το σπίτι του, λόγω του φόβου της κρίσης πανικού σε δημόσιο χώρο.

Εναρξη και συχνότητα

Η διαταραχή πανικού, με ή χωρίς αγοραφοβία, κάνει την εμφάνισή της στα τελευταία χρόνια της εφηβείας ή στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής και είναι αρκετά συχνή προσβάλλοντας περίπου το 1% του πληθυσμού.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.