φυσιολογικη τιμη καθιζησης | ο καλος υπαλληλος | διαχυτη ενδαγγειακη πηξη | τερατωμα | βουβωνική χωρα

Υπέρηχοι


Άλλες ονομασίες

Ultrasonics.

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Οι υπέρηχοι είναι ειδικές συσκευές που χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνση με μηχανικό τρόπο της πλάκας από τις επιφάνειες των δοντιών. Το ειδικό εργαλείο (ξέστρο) που προσαρμόζεται σ’ αυτές δονείται με υπερηχητική συχνότητα (25-42 χιλιόκυκλοι ανά δευτερόλεπτο).

Οι συσκευές υπερήχων χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φόρα στη οδοντιατρική το 1957, προκειμένου να απομακρυνθεί με μηχανικό τρόπο η τρυγία από τις επιφάνειες των δοντιών. Για να επιτευχθεί αυτό, το άκρο του ειδικού εργαλείου (ξέστρου) που προσαρμόζεται στην συσκευή πάλλεται με υπερηχητική συχνότητα (25-42 χιλιόκυκλοι ανά δευτερόλεπτο). Επειδή η δόνηση αυτή προκαλεί μεγάλη παραγωγή θερμότητας που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον πολφό (τα νεύρα και τ’ αγγεία του δοντιού), από την άκρη του ξέστρου εξέρχεται νερό με πίεση (καταιονισμός).

Σήμερα υπάρχουν ειδικά ξέστρα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν τόσο υπερουλικά, όσο και υποουλικά υποβοηθώντας σημαντικά τον οδοντίατρο στην προσπάθεια του ν’ απομακρύνει την πλάκα. Οι υπέρηχοι είναι τελείως ακίνδυνοι τόσο για τα δόντια, όσο και για την γενική υγεία του ασθενούς. Γενικά είναι ανώδυνοι, άλλες μερικές φορές δόντια ευαίσθητα στο κρύο νερό μπορεί να πονέσουν. Τέλος να αναφέρουμε ότι οι υπέρηχοι δεν καταργούν τα χειροκίνητα εργαλεία, αλλά έρχονται να συμπληρώσουν και να υποβοηθήσουν το έργο τους.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.