Η επιδημία του AIDS απειλεί την αγροτική παραγωγή

Η επιδημία του AIDS που εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς στις αγροτικές ζώνες θέτει σε κίνδυνο το βασικό δικαίωμα του ανθρώπου στην τροφή, για εκατομμύρια κατοίκους του πλανήτη, σύμφωνα με το διευθυντή του FAO (Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας), κ. Ζακ Ντιούφ.

Ο ιός του AIDS έχει σκοτώσει από το 1985 επτά εκατομμύρια αγρότες σε 25 χώρες της Αφρικής οι οποίες και πλήττονται περισσότερο από την ασθένεια. Μέχρι το 2020 άλλα 16 εκατομμύρια θα χάσουν τη ζωή τους, που σημαίνει ότι σε ορισμένες χώρες τα εργατικά χέρια θα μειωθούν κατά το 1/4.

Το AIDS επηρεάζει την ασφάλεια των τροφίμων και κάνει ακόμα φτωχότερες τις οικογένειες των ασθενών και των φορέων στερώντας τους τη δυνατότητα να αγοράζουν τροφή, επισήμανε ο κ. Ντιούφ κατά την ομιλία του στην έκτακτη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, για το AIDS, οι εργασίες της οποίας θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 26/6.

Ερευνα που έγινε σε αφρικανική χώρα αποκάλυψε ότι το κόστος της περίθαλψης και των κηδειών των θυμάτων του AIDS υπερβαίνει το μέσο όρο των ετήσιων αγροτικών εισοδημάτων. Πολλά από τα φτωχά αγροτικά νοικοκυριά αναγκάζονται να πουλήσουν τα μέσα που διαθέτουν για να καλλιεργούν τη γη –ακόμα και τα ζώα τους– για να καλύψουν τα έξοδα περίθαλψης και ταφής των δικών τους ανθρώπων.

“Η φτώχεια, γενικά στις αγροτικές περιοχές, μεταφράζεται σε κακή διατροφή και υγεία, κάτι που κάνει τους ανθρώπους περισσότερο ευάλωτους στις μολύνσεις”, υπογραμμίζει ο Ντιούφ.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση