Οι γυναίκες στη μάχη του καρκίνου του στήθους

Ολο και περισσότερες γυναίκες με καρκίνο του στήθους πιστεύουν ότι αιτία της κατάστασής τους είναι το άγχος και όχι η γενετική προδιάθεση ή κάποιος άλλος παράγοντας. Αυτό είναι το πόρισμα μελέτης, η οποία έγινε από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο και το University Health Network.

Η μελέτη συνίστατο σε ειδικό ερωτηματολόγιο στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν 400 περίπου γυναίκες, με καρκίνο του στήθους. Είναι από τις σπάνιες φορές στην ιατρική, όπου μελέτη ασχολείται με τη γνώμη που έχουν οι ίδιοι οι ασθενείς για τις αιτίες που προκάλεσε τη νόσο, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε. Τα αποτελέσματα είναι χαρακτηριστικά.

Αιτίες

Ως αιτίες αναγνωρίσθηκαν από τις ίδιες:
-Στρες 42%

-Γενετικοί παράγοντες 27%

-Περιβαλοντικοί παράγοντες 26%

-Ορμόνες 24%

-δίαιτα 16%.

Βοηθητικοί παράγοντες

Οι παράγοντες που οι ίδιες αναγνωρίζουν ότι τις βοήθησαν στο να ξεπεράσουν τη νόσο τους είναι:

-Θετική στάση 60%

-Δίαιτα 50%

-Υγιεινή ζωή 40%

-’σκηση 40%

-Προσευχή 26%

-Συμπληρωματικές θεραπείες 11%

-Τύχη και ταμοξιφένη (ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται στην πρόληψη των υποτροπών) 4%.

Αυτές που πίστευαν ότι το στρες ήταν υπεύθυνο, ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν συμπληρωματικές θεραπείες όπως είναι τα αντικαταθλιπτικά. Παρά την έντονη έμφαση που έχει δοθεί τα τελευταία χρόνια στην γενετική, μόνο το 27% πιστεύουν ότι η γενετική προδιάθεση έπαιξε ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου και το ίδιο ποσοστό πιστεύει στην αιτιολογική συσχέτιση της νόσου με το περιβάλον. Οι ορμόνες και η δίαιτα επισημάνθηκαν από το 24% και το 16% αντίστοιχα.

Θετική στάση και προσευχή

Από τις γυναίκες που έχουν απαλλαγεί από τον καρκίνο του στήθους για περίπου 9 χρόνια, το 42% πιστεύουν ότι το άγχος είναι ένας από τους παράγοντες κλειδιά για την ανάπτυξη της νόσου. Τα 2/3 ισχυρίζονται ότι μια “θετική στάση” τις βοήθησε να απαλλαγούν από τη νόσο, με το 26% να λέει ότι τις βοήθησε η προσευχή. Το 58% ανέφερε επίσης ότι θα επιθυμούσε να έχει πιο ισχυρό λόγο πάνω στην ιατρική του θεραπεία.

Η δρ.Donna Stewart, η οποία διηύθυνε τη μελέτη,αναφέρει ότι τα πορίσματα της έρευνας μπορούν να βοηθήσουν τους θεράποντες ιατρούς “στην κατανόηση των απόψεων της ασθενούς, στην προσπάθεια ενθάρρυνσης για μεταβολή σε πιο ευχάριστο του τρόπου ζωής και στη δημιουργία αίσθησης ότι η ασθενής μετέχει περισσότερο στη λήψη αποφάσεων για την υγεία της”.

Η κα Pamela Goldberg, υπεύθυνη της εκστρατείας για τον καρκίνο του στήθους – μια φιλανθρωπική οργάνωση – δήλωσε ότι τα αποτέλεσματα δείχνουν ότι οι γυναίκες με καρκίνο του στήθους, έχουν την ανάγκη να νιώσουν ότι, για μερικά πράγματα που σχετίζονται με τη θεραπεία τους, μπορούν οι ίδιες να παρέμβουν και να τα βελτιώσουν. “Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι το καλό αποτέλεσμα, θα είναι και εγγυημένο”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση