Εμφράξεις αμαλγάματος

Άλλες ονομασίες

Σφράγισμα με αμάλγαμα

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Οι εμφράξεις αμαλγάματος είναι εμφράξεις (σφραγίσματα), στις οποίες ως εμφρακτικό υλικό χρησιμοποιείται το αμάλγαμα, δηλαδή ένα κράμα μετάλλων, κυριότερο των οποίων είναι ο υδράργυρος.

Το αμάλγαμα αποτελεί ένα από τα παλαιότερα υλικά που χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική προκειμένου να σφραγιστούν οι κοιλότητες που παραμένουν μετά την αφαίρεση της τερηδόνας. Η σύνθεση του βέβαια όσο αφορά τα συστατικά του με την πάροδο των ετών έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό. Τα σύγχρονα αμαλγάματα αποτελούνται από άργυρο, χαλκό, ψευδάργυρο και βέβαια υδράργυρο.

Το αμάλγαμα δεν συνδέεται χημικά με τους οδοντικούς ιστούς (αδαμαντίνη, οδοντίνη), γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία για την επιτυχία της έμφραξης το σχήμα της κοιλότητας που θα διαμορφωθεί μετά την αφαίρεση της τερηδόνας.

Τα κύρια πλεονεκτήματα του είναι η μεγάλη του αντοχή στις μασητικές δυνάμεις, ότι δεν διαλύεται από τα στοματικά υγρά, δεν τρίβεται εύκολα και είναι ένα υλικό εύκολο στην τοποθέτηση του και οικονομικό.

Η ύπαρξη του υδραργύρου στην σύνθεση του αποτέλεσε και αποτελεί μεγάλο αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των επιστημόνων καθώς ο υδράργυρος είναι γενικά τοξικός για τον οργανισμό. Μέχρι σήμερα όμως, παρόλο που το αμάλγαμα χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική από το 1819, δεν έχει αποδειχτεί ότι ο υδράργυρος που εμπεριέχεται σ’ αυτό, μπορεί να αποβεί επικίνδυνος για τον οργανισμό. Από αισθητικής άποψης, το αμάλγαμα στις μέρες μας δεν είναι και τόσο αποδεκτό, λόγο του μαύρου χρώματος που έχει.

Ετσι τείνει να αντικατασταθεί από τις σύνθετες ρητίνες (άσπρα σφραγίσματα), ιδίως στα μπροστινά δόντια, όπου η αισθητική παίζει πρωτεύοντα ρόλο. Τέλος καλό είναι όταν επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο μας, να του ζητάμε να ελέγξει τις παλιές μας εμφράξεις, γιατί τυχόν μικροσπασίματα του αμαλγάματος στα σημεία που ενώνεται με το δόντι μπορεί να προκαλέσουν επανατεριδονισμό του δοντιού. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις η αντικατάσταση τους είναι η λύση επιλογής.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση