τι ειναι η ψωρα στις γατες | ιατρειο υπνου θεσσαλονικη | παραπληγία ή τετραπληγία

Εμφράξεις αμαλγάματος


Άλλες ονομασίες

Σφράγισμα με αμάλγαμα

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Οι εμφράξεις αμαλγάματος είναι εμφράξεις (σφραγίσματα), στις οποίες ως εμφρακτικό υλικό χρησιμοποιείται το αμάλγαμα, δηλαδή ένα κράμα μετάλλων, κυριότερο των οποίων είναι ο υδράργυρος.

Το αμάλγαμα αποτελεί ένα από τα παλαιότερα υλικά που χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική προκειμένου να σφραγιστούν οι κοιλότητες που παραμένουν μετά την αφαίρεση της τερηδόνας. Η σύνθεση του βέβαια όσο αφορά τα συστατικά του με την πάροδο των ετών έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό. Τα σύγχρονα αμαλγάματα αποτελούνται από άργυρο, χαλκό, ψευδάργυρο και βέβαια υδράργυρο. Το αμάλγαμα δεν συνδέεται χημικά με τους οδοντικούς ιστούς (αδαμαντίνη, οδοντίνη), γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία για την επιτυχία της έμφραξης το σχήμα της κοιλότητας που θα διαμορφωθεί μετά την αφαίρεση της τερηδόνας.

Τα κύρια πλεονεκτήματα του είναι η μεγάλη του αντοχή στις μασητικές δυνάμεις, ότι δεν διαλύεται από τα στοματικά υγρά, δεν τρίβεται εύκολα και είναι ένα υλικό εύκολο στην τοποθέτηση του και οικονομικό. Η ύπαρξη του υδραργύρου στην σύνθεση του αποτέλεσε και αποτελεί μεγάλο αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των επιστημόνων καθώς ο υδράργυρος είναι γενικά τοξικός για τον οργανισμό. Μέχρι σήμερα όμως, παρόλο που το αμάλγαμα χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική από το 1819, δεν έχει αποδειχτεί ότι ο υδράργυρος που εμπεριέχεται σ’ αυτό, μπορεί να αποβεί επικίνδυνος για τον οργανισμό. Από αισθητικής άποψης, το αμάλγαμα στις μέρες μας δεν είναι και τόσο αποδεκτό, λόγο του μαύρου χρώματος που έχει. Ετσι τείνει να αντικατασταθεί από τις σύνθετες ρητίνες (άσπρα σφραγίσματα), ιδίως στα μπροστινά δόντια, όπου η αισθητική παίζει πρωτεύοντα ρόλο. Τέλος καλό είναι όταν επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο μας, να του ζητάμε να ελέγξει τις παλιές μας εμφράξεις, γιατί τυχόν μικροσπασίματα του αμαλγάματος στα σημεία που ενώνεται με το δόντι μπορεί να προκαλέσουν επανατεριδονισμό του δοντιού. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις η αντικατάσταση τους είναι η λύση επιλογής.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.