Οστεομυελίτιδα χρόνια

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Η χρόνια οστεομυελίτιδα αποτελεί την εξέλιξη της οξείας οστεομυελίτιδας όταν αυτή αφεθεί χωρίς θεραπεία ή θεραπευτεί ατελώς. Χαρακτηρίζεται από περιόδους εξάρσεων και υφέσεων της νόσου. Θεραπεύεται χειρουργικά.

Παθογένεια

Η χρόνια οστεομυελίτιδα αποτελεί την εξέλιξη της οξείας οστεομυελίτιδας όταν αυτή αφεθεί χωρίς θεραπεία ή θεραπευτεί ατελώς. Το αίτιο της οξείας οστεομυελίτιδας εν συντομία είναι μικρόβια που διεισδύουν συνήθως μέσα στο κόκαλο των γνάθων διαμέσου της ρίζας κάποιου δοντιού. Εκεί δημιουργούν αποστήματα με πύον, το οποίο στη συνέχεια τρυπά το κόκαλο (συρίγγιο) και παροχετεύεται μέσα στο στόμα. Επίσης τμήματα του οστού νεκρώνονται. Αυτά τα τμήματα όταν για κάποιο λόγο παραμείνουν μέσα στο κόκαλο προκαλούν στην ουσία τις αναζωπυρώσεις της νόσου.

Κλινική εικόνα

Η χρόνια οστεομυελίτιδα διακρίνεται για της εξάρσεις και υφέσεις που παρουσιάζει. Κατά την περίοδο των εξάρσεων τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά της οξείας οστεομυελίτιδας. Έχουμε δηλαδή δυο μορφές της νόσου: α) την ενδομυελική (μολύνεται το κέντρο του οστού) όποτε έχουμε σκληρό στην αφή πρήξιμο, πόνο, μούδιασμα του κάτω χείλους λόγω προσβολής του νεύρου που νευρώνει την κάτω γνάθο, συρίγγια, δυσκολία στη μάσηση και β) την υποπεριοστική όπου μολύνεται το εξωτερικό τμήμα του οστού, με έντονο πόνο που υποχωρεί όταν δημιουργηθούν τα συρίγγια και δυσκολία στην κατάποση.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με βάση την κλινική εικόνα, το ιστορικό και τις ακτινογραφίες που θα ληφθούν από την περιοχή στις οποίες εμφανίζονται χαρακτηριστικά της νόσου ευρήματα.

Αντιμετώπιση

Η χειρουργική αφαίρεση των απονεκρωμένων τμημάτων του οστού που προκαλούν τις αναζωπυρώσεις της νόσου είναι η θεραπεία επιλογής.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση