Το βάρος της γνώσης λυγίζει τη σπονδυλική στήλη των μαθητών

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει μικρόσωμα παιδάκια του δημοτικού σχολείου να κουβαλούν μια σχολική τσάντα μεγαλύτερη από το σωματοτυπό τους. Το υπερβολικό φορτίο της τσάντας έχει οδηγήσει τουλάχιστον 5000 παιδιά των ΗΠΑ στον ορθοπεδικό, για την αντιμετώπιση πόνων στη μέση και στη σπονδυλική στήλη.

Οι κυβερνητικές αρχές αποφάσισαν να θέσουν ένα μέγιστο επιτρεπτό όριο βάρους που μπορεί να έχει η σχολική τσάντα, προκειμένου να διαφυλαχτεί η σωματική ακεραιότητα των μαθητών και να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα υγείας.

Δυστυχώς οι περισσότεροι γονείς δεν αντιλαμβάνονται το βαθμό στον οποίο καταπονείται το σώμα του παιδιού, όταν αναγκάζεται να μεταφέρει καθημερινά βαριά βιβλία και τετράδια για το σχολείο. Το συγκεκριμένο πρόβλημα προβληματίζει και την Μ. Βρετανία, αφού 3 στα 5 παιδιά, ηλικίας έως 14 ετών, νιώθουν πόνους στην πλάτη και στην μέση λόγω του βάρους της σχολικής τσάντας.

Οι νέες εργονομικές τσάντες που θα κυκλοφορήσουν σύντομα σε Αμερική και Ευρώπη θα είναι έτσι σχεδιασμένες, ώστε οι θήκες να είναι μικρές και ο αριθμός των βιβλίων που θα χωρούν σ’ αυτές περιορισμένος.

Ταυτόχρονα όμως με την παραπάνω καινοτομία, πρέπει και οι τάξεις των σχολείων να διαμορφωθούν κατάλληλα και να τοποθετηθούν σ’ αυτές περισσότερα ράφια, ώστε να μπορούν οι μαθητές να αφήνουν εκεί προσωπικά τους αντικείμενα, μειώνοντας έτσι το βάρος της τσάντας που κρατούν.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση