Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος

Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του ΔέρματοςΓια τρίτη συνεχή χρονιά εορτάζεται και φέτος από τις 13 έως τις 17 Μαΐου, παράλληλα με την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος, η Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος, κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθεί δωρεάν εξέταση των σπίλων (ελιών) για ανίχνευση του μελανώματος και άλλων μορφών καρκίνου του δέρματος στο γενικό πληθυσμό από τους συμμετέχοντες δερματολόγους. Οπως επεσήμαναν ο αναπληρωτής καθηγητής Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ανδρέας Κατσάμπας και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μελανώματος για την Ελλάδα και ο κ. Γεώργιος Χαϊδεμένος, Πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής Εταιρείας σε συνέντευξη Τύπου, την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα, παρατηρείται ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων μελανώματος.

Η πιθανότητα να αναπτύξει ο μέσος Έλληνας μελάνωμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του είναι ανάλογη με αυτή του μέσου Αμερικανού, δηλαδή 1 / 100, όταν το 1950 ήταν 1 / 2.500!

Οι ειδικοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και συνιστούν ως μέτρο πρόληψης την αυτοεξέταση ανά εξάμηνο. Εάν κατά την εξέταση παρατηρηθούν «περίεργα» σημάδια στο δέρμα ή αλλαγή χρώματος και σχήματος κάποια ελιάς, πρέπει να απευθυνθούμε αμέσως στο δερματολόγο. Η αδιαφορία μπορεί να κοστίσει ακόμη και την ίδια τη ζωή.

Η αύξηση των κρουσμάτων, σχετίζεται με μια αλλαγή στη συμπεριφορά των ατόμων απέναντι στον ήλιο: διακοπές σε ηλιόλουστες χώρες, ηλιοθεραπεία, μαγιό και μπικίνι, μαύρισμα… Όλες οι συνήθειες που προστέθηκαν στη ζωή μας πολύ πρόσφατα, κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα.

Τα στατιστικά στοιχεία

Σήμερα το μελάνωμα αντιπροσωπεύει το 1,2% του συνόλου των καρκίνων του δέρματος, με 70.000 νέες περιπτώσεις ετησίως. Ο μεγαλύτερος αριθμός νέων περιπτώσεων ανά έτος σημειώνεται στην πόλη Queens land της Αυστραλίας.

Στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, το μελάνωμα αποτελεί την τέταρτη συχνότερη μορφή καρκίνου και στα δύο φύλλα. Στις ΗΠΑ, τον Καναδά και τις Σκανδιναβικές Χώρες το μελάνωμα κατέχει τη 10η θέση, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο την 18η.

Στη χώρα μας και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» εξετάζονται κάθε χρόνο περίπου 110.000 άτομα, εκ των οποίων 2.000 έχουν δερματικές βλάβες που μοιάζουν με μελάνωμα. Η πάθηση εντοπίζεται σε 35 – 40 άτομα.

Το μελάνωμα είναι δερματικός καρκίνος και εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες. Μελέτες έχουν δείξει ότι στην Ευρώπη προσβάλλονται από την ασθένεια 12 γυναίκες και έξι άνδρες στους 100.000 κατοίκους.

Οι περιοχές που εμφανίζεται κατ’ εξοχήν το μελάνωμα στις γυναίκες είναι τα πόδια, ενώ στους άνδρες ο θώρακας. Ωστόσο, οι άνδρες συνήθως συμβουλεύονται το δερματολόγο τους όταν το μελάνωμα είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο, γι αυτό και το ποσοστό επιβίωσης είναι μικρότερο στους άνδρες απ’ ότι στις γυναίκες.

Σε σύγκριση με άλλες μορφές καρκίνου, το μελάνωμα εμφανίζεται περισσότερο σε νεαρά άτομα και άτομα μέσης ηλικίας.

Μερικοί από τους παράγοντες κινδύνου

Ισχυρούς παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη μελανώματος αποτελούν τα ηλιακά εγκαύματα κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία (από μηνών έως 20 ετών), το οικογενειακό ιστορικό και το χρώμα του δέρματος (ανοιχτό χρώμα).

Επίσης, σε μελάνωμα μπορεί να εξελιχθούν ελιές (σε ποσοστό 20-30%), οι οποίες αλλάζουν χρώμα (πιο σκούρα ή ρόδινη), μορφή (μεγαλώνουν) ή αιμορραγούν.

Σημεία που μπορεί να κινήσουν την υποψία:

-αύξηση του μεγέθους μιας ελιάς,

-αλλαγή του χρώματος μιας ελιάς,

-αλλαγή των ορίων μεταξύ δέρματος και ελιάς, και

-ασυμμετρία μιας ελιάς.

Δωρεάν εξετάσεις

Από 13 έως 17 Μαΐου θα υπάρχει ανοιχτή γραμμή ενημέρωσης και εξυπηρέτησης του κοινού. Καλώντας τον αριθμό 080011-45555 (χωρίς χρέωση), από κάθε περιοχή της χώρας, οι ενδιαφερόμενοι θα μάθουν σε ποιους δερματολόγους μπορούν να απευθυνθούν, προκειμένου να υποβληθούν σε δωρεάν εξετάσεις του δέρματος.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να κλείσουν εγκαίρως ραντεβού με τον γιατρό. Οι εξετάσεις θα γίνονται από τις 13 έως τις 17 Μαΐου στα ιδιωτικά ιατρεία των συμμετεχόντων στην εκστρατεία δερματολόγων και στα εξωτερικά ιατρεία των δερματολογικών νοσοκομείων, τα οποία έχουν δηλώσει συμμετοχή.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο δερματολόγος θα υποβάλλει ορισμένες ερωτήσεις στον ασθενή σχετικά με το ιατρικό ιστορικό του (οικογενειακό ή προσωπικό ιστορικό δερματικού καρκίνου, πληροφορίες σχετικά με την έκθεση στον ήλιο, χρήση σολάριουμ κλπ).

Μετά την εξέταση, ο ασθενής θα λάβει ένα σημείωμα στο οποίο θα αναφέρονται οι τυχόν ύποπτες βλάβες. Οι βλάβες αυτές θα απεικονίζονται σε σχήμα.

Ο ασθενής θα προσκομίσει το εν λόγω σημείωμα στον προσωπικό του γιατρό, ο οποίος θα αποφασίσει εάν επιβάλλεται η διεξαγωγή βιοψίας και εάν ναι, πότε και από ποιον. Με τις εξετάσεις αυτές, οι οποίες πραγματοποιούνται τα δύο τελευταία χρόνια, σώθηκαν 30 ανθρώπινες ζωές. Το 2000 εξετάστηκαν 1.500 άτομα.

Στους 198 εντοπίστηκαν ύποπτες δερματικές βλάβες, από τους οποίους οι 18 είχαν εκδηλώσει μελάνωμα. Πέρυσι, εξετάστηκαν 600 άνθρωποι. Στους 86 εντοπίστηκαν ύποπτες δερματικές βλάβες, από τους οποίους οι 12 είχαν αναπτύξει μελάνωμα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση