Αναγνωρίστηκε γονίδιο που σχετίζεται με τον καρκίνο του δέρματος

Ενα κοινό στοιχείο στο 70% των περιπτώσεων καρκίνου του δέρματος, μία γονιδιακή μετάλλαξη, ανακάλυψαν Βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θα βοηθήσει σημαντικά στην ανακάλυψη νέας θεραπείας για τη νόσο. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στην online έκδοση του επιστημονικού περιοδικού Nature.

Η μετάλλαξη αυτή έχει πολλά κοινά με μία άλλη γονιδιακή μετάλλαξη, η οποία προκαλεί έναν τύπο λευχαιμίας και για την οποία οι επιστήμονες, σε κλινικές δοκιμές, έχουν ήδη αναπτύξει ένα φάρμακο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της.

Η γονιδιακή αυτή μετάλλαξη δεν κληρονομείται, ενώ δεν είναι ακόμα γνωστό το τι το προκαλεί. Εάν οι επιστήμονες καταφέρουν να το ανακαλύψουν πιθανόν να καταφέρουν να βρουν αποτελεσματική θεραπεία για το μελάνωμα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Mike Stratton, πρόεδρο του Cancer Genome Project, μπορεί να χρειαστεί περίπου μία πενταετία προκειμένου να αναπτυχθεί το κατάλληλο φάρμακο, το οποίο στη συνέχεια θα πρέπει να δοκιμαστεί κλινικά για μερικά χρόνια προτού κυκλοφορήσει στην αγορά.

Στη Μ. Βρετανία κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 6.000 νέες περιπτώσεις μελανώματος, ενώ 1.700 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους. Στις ΗΠΑ ο αριθμός των νέων περιπτώσεων κάθε χρόνο φτάνει τις 54.000 και αριθμός των θανάτων τις 7.400.

Ο Peter Lapsley, που διευθύνει την καμπάνια για την υγεία του δέρματος Skin Care Campaign, δήλωσε ότι πρόκειται για μία πολύ σημαντική ανακάλυψη για τη συσχέτιση της γενετικής και του καρκίνου.

Επιπλέον τόνισε ότι τα αίτια της μετάλλαξης αυτής δεν είναι γνωστά, ενώ η αρνητική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου στο δέρμα και η συσχέτισή του με το μελάνωμα είναι πλέον γνωστές και πρέπει να λαμβάνονται τα κατάλληλα προστατευτικά μέτρα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση