Πιθανή σχέση σολάριουμ και εμφάνισης καρκίνου του δέρματος

Το σολάριουμ, το τεχνητό μαύρισμα δηλαδή που γίνεται με τη βοήθεια ειδικών λαμπτήρων που εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία, είναι πιθανό να αυξάνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση κάποιας μορφής καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Dartmouth, στις ΗΠΑ.

Μέχρι σήμερα υπήρχαν ορισμένα στοιχεία που ενοχοποιούσαν το σολάριουμ, για αύξηση του κινδύνου για μελάνωμα, μίας ιδιαίτερα επιθετικής μορφής καρκίνου του δέρματος.

Στη νέα αυτή μελέτη οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι βρήκαν στοιχεία ότι η μέθοδος αυτή τεχνητού μαυρίσματος, συνδέεται και με άλλες μορφές καρκίνου του δέρματος, όπως το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Αν και όχι τόσο επιθετικές, οι δύο αυτές μορφές της νόσου είναι ιδιαίτερα συχνές.

Οι ερευνητές εξέτασαν 896 ασθενείς με καρκίνο του δέρματος, ηλικίας 25 έως και 74 ετών, ενώ 600 χρησιμοποιήθηκαν ως μάρτυρες. Οι περισσότερες ασθενείς ήταν γυναίκες, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν σχετικά με την έκθεση τους στον ήλιο, αν έκαναν σολάριουμ και αν κάπνιζαν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι ασθενείς είχαν κάνει σολάριουμ, είχαν κατά 2,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και 1,5 φορές να εμφανίσουν βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, σε σχέση με τους ασθενείς που δεν είχαν κάνει σολάριουμ.

Επιπλέον όσο πιο μικρής ηλικίας ήταν μία γυναίκα που έκανε σολάριουμ, τόσο πιο υψηλός ήταν ο κίνδυνος για καρκίνο.

Αν και οι επιστήμονες δεν μπορούν να διευκρινίσουν τον ακριβή ρόλο του κάθε παράγοντα κινδύνου (έκθεση στον ήλιο, σολάριουμ, κάπνισμα), στην εμφάνιση καρκίνου, θεωρούν ότι υπάρχει μία πιθανότητα, έστω και μικρή, το σολάριουμ να εμπλέκεται στην καρκινογένεση και γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση