θλάση στο πόδι

Πιθανή σχέση σολάριουμ και εμφάνισης καρκίνου του δέρματοςΤο σολάριουμ, το τεχνητό μαύρισμα δηλαδή που γίνεται με τη βοήθεια ειδικών λαμπτήρων που εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία, είναι πιθανό να αυξάνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση κάποιας μορφής καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Dartmouth, στις ΗΠΑ.

Μέχρι σήμερα υπήρχαν ορισμένα στοιχεία που ενοχοποιούσαν το σολάριουμ, για αύξηση του κινδύνου για μελάνωμα, μίας ιδιαίτερα επιθετικής μορφής καρκίνου του δέρματος.

Στη νέα αυτή μελέτη οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι βρήκαν στοιχεία ότι η μέθοδος αυτή τεχνητού μαυρίσματος, συνδέεται και με άλλες μορφές καρκίνου του δέρματος, όπως το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Αν και όχι τόσο επιθετικές, οι δύο αυτές μορφές της νόσου είναι ιδιαίτερα συχνές.

Οι ερευνητές εξέτασαν 896 ασθενείς με καρκίνο του δέρματος, ηλικίας 25 έως και 74 ετών, ενώ 600 χρησιμοποιήθηκαν ως μάρτυρες. Οι περισσότερες ασθενείς ήταν γυναίκες, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν σχετικά με την έκθεση τους στον ήλιο, αν έκαναν σολάριουμ και αν κάπνιζαν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι ασθενείς είχαν κάνει σολάριουμ, είχαν κατά 2,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και 1,5 φορές να εμφανίσουν βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, σε σχέση με τους ασθενείς που δεν είχαν κάνει σολάριουμ.

Επιπλέον όσο πιο μικρής ηλικίας ήταν μία γυναίκα που έκανε σολάριουμ, τόσο πιο υψηλός ήταν ο κίνδυνος για καρκίνο.

Αν και οι επιστήμονες δεν μπορούν να διευκρινίσουν τον ακριβή ρόλο του κάθε παράγοντα κινδύνου (έκθεση στον ήλιο, σολάριουμ, κάπνισμα), στην εμφάνιση καρκίνου, θεωρούν ότι υπάρχει μία πιθανότητα, έστω και μικρή, το σολάριουμ να εμπλέκεται στην καρκινογένεση και γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.