Προγεννητικός έλεγχος για υγιή παιδιά

Κατακόρυφη πτώση σημείωσε τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα η περιγεννητική νοσηρότητα και θνησιμότητα χάρη στις θεαματικές εξελίξεις στον προγεννητικό έλεγχο, καθώς η έλευση μιας νέας ζωής στον κόσμο, που αποτελεί το κορυφαίο γεγονός στη ζωή μιας οικογένειας, μπορεί να γίνει πλέον χωρίς προβλήματα.

Το να έλθει στον κόσμο μια νέα ύπαρξη με πολλά έως ανυπέρβλητα προβλήματα μπορεί να είναι καταστροφικό όχι μόνο για τη ζωή, που ανατέλλει, αλλά και για ολόκληρη την οικογένεια.

Την εύλογη αγωνία – ανησυχία των περισσοτέρων γονέων προσπαθεί να καθησυχάσει η νέα γνώση από τις εξελίξεις της σύγχρονης ιατρικής στον προγεννητικό έλεγχο.

Από τη στιγμή που η επιστήμη κατόρθωσε με τη χρήση της τεχνολογίας των υπερήχων να «εισέλθει» στον κόσμο της μητρικής γαστέρας, είναι σε θέσει να ανιχνεύσει τη ζωή του εμβρύου και τα ενδεχόμενα προβλήματα, που μπορεί αυτό να εμφανίσει κατά τη διάρκεια της κύησης, αλλά κυρίως να απαντήσει σε πολλά από τα ερωτήματα των γονέων.

Ο τομέας της Μαιευτικής-Γυναικολογίας, που ασχολείται κατ’ αποκλειστικότητα με τον προγεννητικό έλεγχο είναι η Εμβρυομητρική Ιατρική. Η νέα αυτή υποειδικότητα της μαιευτικής, καθιερωμένη διεθνώς, αντιμετωπίζει την οντότητα μητέρα – έμβρυο, τόσο ως μια ενιαία μονάδα, όσο και ως διαφορετικούς οργανισμούς, οι οποίοι αλληλοεπηρεάζονται σε σημαντικό βαθμό.

“Σύντομα πιστεύουμε ότι θα αναγνωρισθεί και στη χώρα μας, γιατί η ραγδαία ανάπτυξη των γνώσεων στον τομέα έρευνας και παρακολούθησης της μητέρας και του εμβρύου κατά την κύηση, χάρη στη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, καθιστά επιτακτική την καθιέρωσή της”, τόνισε σε δηλώσεις του ο καθηγητής μαιευτικής – γυναικολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο κ. Μιχαήλ Μαμόπουλος, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Εμβρυομητρικής Ιατρικής, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 και 21 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη (ξενοδοχείο «Μακεδονία Πάλας»).

Σήμερα, πρόσθεσε ο κ. Μαμόπουλος, είναι απαραίτητη η ενημέρωση των μαιευτήρων σε όλες τις νέες γνώσεις που αποβλέπουν στη σωστή παρακολούθηση της μητέρας στους εννέα μήνες της εγκυμοσύνης και ιδιαίτερα της εγκύου με προβλήματα που αφορούν αυτή ή το έμβρυο.

Έτσι ο σύγχρονος μαιευτήρας αποκτά τη δυνατότητα να διαβεβαιώσει τις γυναίκες για τη γέννηση ενός υγιούς παιδιού, καθώς σε κάθε κύηση ελλοχεύουν πολλαπλοί κίνδυνοι. Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα και τα μέσα να μελετήσουμε με κάθε λεπτομέρεια την ανατομία και το ρυθμό λειτουργίας βασικών οργάνων του εμβρύου όπως π.χ. της καρδιάς και έτσι να επιβεβαιώσουμε την παρουσία συγγενών ανωμαλιών σ’ αυτό, να εκτιμήσουμε τη σοβαρότητα και την επίδραση επάνω στο έμβρυο, αλλά και το σπουδαιότερο, μπορούμε να αποκλείσουμε την ύπαρξή τους.

Η Εμβρυομητρική Ιατρική αποτελεί ένα πεδίο της μαιευτικής με αλματώδη εξέλιξη και με άμεσες επιπτώσεις στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού. Έτσι, με την εξέλιξη του τομέα αυτού επιτυγχάνεται η έγκαιρη προγεννητική διάγνωση παθολογικών καταστάσεων του εμβρύου, με αποτέλεσμα την αποφυγή μαίευσης νεογνών με σοβαρά προβλήματα.

Ειδικά για τη χώρα μας οι γνώσεις και η ανάπτυξη της Εμβρυομητρικής Ιατρικής συνετέλεσαν πολύ στην ελάττωση της περιγεννητικής νοσηρότητας και θνησιμότητας με αποτέλεσμα να πεθαίνουν σήμερα πολύ λιγότερα νεογέννητα που γεννιούνται σε μήνες κύησης που τα κάνει ικανά να επιβιώνουν. Η βελτίωση αυτή σημειώθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια.

Στο συνέδριο έχουν προσκληθεί διακεκριμένοι επιστήμονες στον τομέα της Εμβρυομητρικής Ιατρικής από την Ελλάδα, τις Η.Π.Α. και την Ευρώπη. Οι ομιλητές θα αναπτύξουν όλα τα νεότερα δεδομένα που αφορούν την Εμβρυομητρική Ιατρική.

Πρέπει να σημειωθεί ότι του συνεδρίου θα προηγηθεί ένα θεωρητικό και πρακτικό σεμινάριο, που αφορά τον έλεγχο της καρδιάς του εμβρύου με υπερήχους. Αυτό αφορά όλες τις έγκυες με σακχαρώδη διαβήτη ή ιστορικό καρδιοπαθειών, που τα έμβρυά τους είναι πιθανό να εμφανίσουν κάποια συγγενή ανωμαλία στην καρδιά.

Τέλος στη διάρκεια του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί η δημιουργία Βαλκανικής Εταιρείας Εμβρυομητρικής Ιατρικής και για το λόγο αυτό, εκπρόσωποι καθηγητές μαιευτικής από την Αλβανία, Γιουγκοσλαβία, Κροατία, Σλοβακία, Βουλγαρία και Τουρκία θα παρευρεθούν στο συνέδριο και θα λάβουν μέρος στη σύστασή της.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση