Απαραίτητος ο προγεννητικός έλεγχος για μεσογειακή αναιμία

Η πρόληψη μέσω του προγεννητικού ελέγχου αποτελεί το κυριότερο μέτρο αντιμετώπισης της μεσογειακής αναιμίας, μέχρι η πρόοδος της Γενετικής οδηγήσει στην ανακάλυψη της θεραπείας της νόσου, από την οποία πάσχουν τέσσερις χιλιάδες Ελληνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Δ. Λουκόπουλος, σε συνέντευξη τύπου με αφορμή το 8ο Διεθνές συνέδριο Θαλασσαιμίας, που θα πραγματοποιηθεί από 18 έως 21 Οκτωβρίου στην Αθήνα, χάρη στον προγεννητικό έλεγχο στην Ελλάδα, γεννιούνται κάθε χρόνο μόνο πέντε παιδιά που πάσχουν από τη νόσο, ενώ σε αντίθετη περίπτωση ο αριθμός τους θα ξεπερνούσε τα εκατό.

Ο κ. Λουκόπουλος αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στον τομέα της γενετικής και επεσήμανε ότι η ανακάλυψη μίας γονιδιακής θεραπείας θα απαλλάξει τους πάσχοντες από την επώδυνη διαδικασία των συνεχών μεταγγίσεων.

Οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία (θαλασσαιμία) επιβιώνουν χάρη στις τακτικές μεταγγίσεις αίματος, ενώ κινδυνεύουν από σοβαρές βλάβες στην καρδιά, το ήπαρ και τους ενδοκρινείς αδένες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση