Αυξάνεται ο αριθμός των καρκινοπαθών τρίτης ηλικίας

Εκρηκτικές διαστάσεις αναμένεται να λάβει το πρόβλημα του καρκίνου στους ηλικιωμένους στο άμεσο μέλλον, καθώς ο αριθμός των καρκινοπαθών μεγάλης ηλικίας αυξάνεται συνεχώς, παράλληλα με την αύξηση του ποσοστού των ηλικιωμένων στο γενικό πληθυσμό, οπως τονίστηκε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας, που διοργανώθηκε από την Εταιρία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος.

Σήμερα μόνο το 15% των νέων περιπτώσεων καρκίνου, που καταγράφονται κάθε χρόνο, εμφανίζονται σε νέους ανθρώπους κάτω των 50 ετών. Μάλιστα ενώ οι θάνατοι από καρδιοπάθειες στους ηλικιωμένους παρουσιάζουν αναλογικά μια καθοδική τάση, οι θάνατοι από καρκίνο παρουσιάζουν μια σταθερή, έστω και αργή, ανοδική τάση.

Η αντιμετώπιση των ηλικιωμένων ογκολογικών ασθενών αποτελεί ένα σύνθετο θέμα, στο οποίο εκτός από τη διάγνωση του νεοπλάσματος συμμετέχουν και άλλοι παράγοντες, όπως είναι η γενική κατάσταση, τα συνυπάρχοντα νοσήματα, το προσδόκιμο επιβίωσης και η αξιολόγηση του οφέλους από τη θεραπεία έναντι του κινδύνου από την τοξικότητα.

Για την ομάδα των πολύ ηλικιωμένων (άνω των 85 ετών) η ανακουφιστική θεραπεία παραμένει η συχνότερη επιλογή, ενώ για τους υπόλοιπους ασθενείς, οι εξελίξεις στη θεραπεία πολλών μορφών καρκίνου με την προσθήκη νεότερων κυτταροτοξικών φαρμάκων, αλλά και χειρουργικών και ακτινοθεραπευτικών τεχνικών, αυξάνουν τις πιθανότητες να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικότερες θεραπείες.

Συμπερασματικά αναφέρθηκε, ότι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν τα νεότερα φάρμακα και οι θεραπευτικές τεχνικές, με σκοπό την αύξηση της επιβίωσης και τη διατήρηση της ποιότητας ζωής για τη μεγάλη αυτή ομάδα ασθενών, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους στόχους για την ογκολογία στο άμεσο μέλλον.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση