Επανεξέταση των ενδείξεων για υστερεκτομή στην Βρετανία

Επανεξέταση των ενδείξεων για υστερεκτομή στην ΒρετανίαΕνα σημαντικό ποσοστό των υστερεκτομών που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Μ. Βρετανία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί και να είχε προτιμηθεί μία λιγότερο επεμβατική μέθοδος, υποστηρίζουν επιστήμονες οι οποίοι ζητούν να αναθεωρηθούν οι ενδείξεις της συγκεκριμένης επέμβασης, θέμα το οποίο ήδη εξετάζεται από τους επίσημους φορείς της χώρας. Ερευνα η οποία πραγματοποιήθηκε πέρυσι με επικεφαλής τον Δρ Mike Maresh, από το νοσοκομείο St Mary στο Manchester, έδειξε ότι από τις 75000 υστερεκτομές που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο το 75% πιθανώς θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί ανάλογα και με την ηλικία και την γενική κατάσταση της υγείας της γυναίκας, ιδίως όταν η αιτία που έγινε η επέμβαση ήταν σοβαρή αιμορραγία κατά την διάρκεια της περιόδου.
Πολλοί ερευνητές από διάφορα κέντρα της Βρετανίας συμφωνούν με τα αποτελέσματα της έρευνας και υποστηρίζουν ότι η υστερεκτομή θα πρέπει να είναι η τελευταία και όχι η πρώτη επιλογή των γιατρών όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Ως εναλλακτικές λύσεις προτείνουν διάφορες άλλες επεμβάσεις όπως ο καυτηριασμός και η τοπική απελευθέρωση ορμονών, οι οποίες αν και δεν θεωρούνται το ίδιο αποτελεσματικές είναι λιγότερο επεμβατικές και δεν θέτουν σε κίνδυνο την ζωή της γυναίκας.

Η υστερεκτομή θεωρείται γενικώς μία ασφαλής επέμβαση, παρ’ όλα αυτά όμως στην έρευνα αναφέρεται ότι από τις 37000 περιπτώσεις που εξετάστηκαν οι δεκατέσσερις είχαν μοιραία κατάληξη.

Επιπλέον η υστερεκτομή προκαλεί πολλές φορές εκτός των άλλων και σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα στην γυναίκα, τα οποία σχετίζονται με την σεξουαλικότητα της και για τα οποία είναι αναγκαία πολλές φορές η ψυχολογική υποστήριξη της ασθενούς.

Η Βρετανική Βασιλική Γυναικολογική Εταιρεία με ανακοίνωση της επισημαίνει ότι εξετάζει τα νέα δεδομένα αν και θεωρεί ότι οι νέες θεραπευτικές μέθοδοι (για την αντιμετώπιση ιδίως της σοβαρής αιμορραγίας κατά την περίοδο) απαιτούν περαιτέρω έρευνα προκειμένου να αποδειχτεί η αποτελεσματικότητά τους.

Οπως όμως διευκρινίζει εκπρόσωπός της, θεωρεί απαραίτητη την σύνταξη από τους αρμόδιους φορείς οδηγιών τόσο προς τους γιατρούς όσο και προς τις γυναίκες, οι οποίες και θα δίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές και θα περιορίζουν τις επεμβάσεις αυτού του είδους στις απολύτως αναγκαίες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση