Αυξημένος κίνδυνος καρδιοπαθειών στις γυναίκες, μετά την εμμηνόπαυση

Πάνω από το 50% των ανδρών έχει αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, σε αντίθεση με τις γυναίκες, όπου το ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερο. Παρ΄όλα αυτά η παράμετρος της ηλικίας αλλάζει τα δεδομένα μετά τα 50, μια και οι γυναίκες παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα LDL “κακής” χοληστερόλης, που αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο, σύμφωνα με έρευνες που έχει πραγματοποιήσει το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Συνεργασίας Ιατρικής και Κοινωνίας (Ε.Π.Ι.Κ.), τα οποία αναφέρονται σε δελτίο τύπου που απέστειλε η ΕΛΑΪΣ στο Care.

Η αλλαγή αυτή συμπίπτει με την εμμηνόπαυση, η οποία θεωρείται ότι δρα δυσμενώς στο λιπιδαιμικό φάσμα του αίματος των γυναικών. Λόγω των ορμονικών αλλαγών που συντελούνται, κατά την εμμηνόπαυση, το επίπεδο των οιστρογόνων που συμβάλλουν στην παραγωγή της HDL «καλής» χοληστερόλης μειώνεται, με αποτέλεσμα την εμφάνιση υψηλών επιπέδων LDL «κακής» χοληστερόλης στο αίμα.

Το γεγονός αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς, παρά τις προόδους και τις θεραπευτικές παρεμβάσεις, η στεφανιαία νόσος παραμένει το κύριο αίτιο θνησιμότητας και στις γυναίκες, τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη γενικότερα.

Εξάλλου, σε έρευνες που έχει πραγματοποιήσει το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Συνεργασίας Ιατρικής και Κοινωνίας (Ε.Π.Ι.Κ.), σε όλη την Ελλάδα, βρέθηκε ότι το 34% των γυναικών του δείγματος παρουσίαζαν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης της στεφανιαίας νόσου, λόγω υψηλότερων τιμών από τις ενδεδειγμένες της LDL «κακής» χοληστερόλης.

Η καλή υγεία της καρδιάς μπορεί να διατηρηθεί μέσω ενεργού ελέγχου των παραγόντων κινδύνου. Σύμφωνα με το Εθνικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τη Χοληστερόλη των ΗΠΑ, ανάμεσα στους βασικούς παράγοντες για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών LDL «κακής» χοληστερόλης είναι η υιοθέτηση υγιεινής διατροφής και η σωματική άσκηση.

Η ένταξη προϊόντων με φυτικές στερόλες στο διαιτολόγιο ατόμων με αυξημένα επίπεδα LDL «κακής» χοληστερόλης αναγνωρίζεται ως το νέο όπλο στην αντιμετώπιση της χοληστερόλης, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες για ανάπτυξη καρδιοπαθειών. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι εμπλουτισμένες με φυτικές στερόλες μαργαρίνες/spreads, οι οποίες στα πλαίσια ενός υγιεινού καθημερινού διαιτολογίου μειώνουν τα επίπεδα της LDL «κακής» χοληστερόλης, κατά 10-15% σε μόλις 3 εβδομάδες (με καθημερινή κατανάλωση 25 γρ. μαργαρίνης/spread εμπλουτισμένης με φυτικές στερόλες).

Η δράση των φυτικών στερολών έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή αλλά και την ελληνική επιστημονική κοινότητα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση