Ο συνδυασμός φυτοφαρμάκων κρύβει κινδύνους για τον καταναλωτή

Ο συνδυασμός υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που βρίσκονται σε φρούτα και λαχανικά πιθανόν να ενέχει κινδύνους για την υγεία του καταναλωτή, σύμφωνα με έρευνα Βρετανών επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.

Πολλά τρόφιμα που αποτελούν βασικά συστατικά του καθημερινού διαιτολογίου, εκτίθενται στη χρήση φυτοφαρμάκων σε κάποιο στάδιο της παραγωγής τους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν υπολείμματα από τα φυτοφάρμακα αυτά, όταν τα τελικά προϊόντα φτάνουν στον καταναλωτή.

Οι Βρετανοί επιστήμονες, σε πειράματα που έκαναν σε καλλιέργειες ιστών στο εργαστήριο, βρήκαν ότι ο συνδυασμός των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων φαίνεται να είναι περισσότερο επιβλαβής στα ανθρώπινα κύτταρα παρόλο που η μεμονωμένη δράση των φυτοφαρμάκων αυτών δεν είναι επικίνδυνη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες όταν δοκιμάζεται η ασφάλεια των φυτοφαρμάκων, δε λαμβάνεται υπόψη η δράση τους όταν συνυπάρχουν με άλλα φυτοφάρμακα. Σε μερικές περιπτώσεις, αναφέρουν οι επιστήμονες, η τοξικότητα ενός φυτοφαρμάκου μπορεί ακόμα και να δεκαπλασιάζεται.

Το θέμα της τοξικότητας των υπολειμμάτων αυτών φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα τον ευαίσθητο εγκέφαλο του εμβρύου, το οποίο εξαρτάται από τη διατροφή της μητέρας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής πρόκειται να δημοσιευθούν μέσα στην επόμενη χρονιά.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση