Παγκόσμια Ημέρα του Καταναλωτή 2002

Παγκόσμια Ημέρα του Καταναλωτή 2002Δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι Ελληνες καταναλωτές, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, ως προς την αποτελεσματική προστασία τους, από τις καταναλωτικές οργανώσεις της χώρας. Τα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν από Πανευρωπαϊκή έρευνα που διεξήγαγε η Γενική Διεύθυνση Υγείας-Προστασίας Καταναλωτή, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου, που δόθηκε από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, το ΙΝΚΑ/Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας και τις Οργανώσεις Καταναλωτών. Η συνέντευξη τύπου δόθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καταναλωτή, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαρτίου.

Σύμφωνα μετααποτελέσματα της έρευνας αυτής, οι Έλληνες καταναλωτές πιστεύουν, σε ποσοστό 48%, ότι τα δικαιώματά τους θα προστατεύονταν καλύτερα σε άλλες χώρες απ’ ό,τι στη χώρα τους, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους καταναλωτές, οι οποίοι θεωρούν, σε ποσοστό 56%, ότι προστατεύονται καλύτερα στις αγορές εντός της χώρας τους.

Επίσης, όταν προκύπτει κάποιο πρόβλημα, οι Ευρωπαίοι δείχνουν να εμπιστεύονται περισσότερο τις καταναλωτικές οργανώσεις (72%) και όχι τις εθνικές αρχές (40%), ενώ μόνο το 20% των Ελλήνων θεωρεί ότι προστατεύεται αποτελεσματικά σε περίπτωση που έχει κάποια διαφορά με έναν πωλητή ή καταναλωτή.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), η έρευνα αυτή στέλνει μηνύματα περαιτέρω ενίσχυσης των καταναλωτικών οργανώσεων στην ΕΕ, ανάπτυξης πολιτικής καταναλωτή στη χώρα μας, αλλά και συνειδητοποίησης των σύγχρονων αναγκών των καταναλωτών.

Εξάλλου, ο Επίτροπος κ. D. Byrne, σχολιάζοντας αυτήν την έρευνα, είπε ότι “το γεγονός της έλλειψης εμπιστοσύνης των καταναλωτών στις διασυνοριακές αγορές δείχνει ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να τους εξασφαλίσουμε υψηλού επιπέδου προστασία σε όλο το εύρος της Ε.Ε”.

Σε ανάλογα συμπεράσματα καταλήγει και σχετική έρευνα της ICAP που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2002 με δείγμα 1.000 άτομα σε όλη την Ελλάδα, πολύ μικρό είναι το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι έχουν καλά προστατευμένα δικαιώματα, σε περίπτωση εμπλοκής σε κάποιου είδους διαμάχη με έναν πωλητή ή κατασκευαστή στην Ελλάδα.

Σχεδόν όλοι οι ερωτώμενοι θεωρούν ότι τα δικαιώματα του καταναλωτή προστατεύονται καλύτερα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι περισσότεροι ερωτώμενοι υποστηρίζουν ότι μέσω της επικοινωνίας με ένα σύλλογο καταναλωτών μπορούν να υπερασπιστούν αποτελεσματικά τα συμφέροντα τους, υψηλό όμως είναι και το ποσοστό αυτών που θεωρούν ότι θα τα υπερασπιστούν αποτελεσματικότερα εάν γνωστοποιήσουν την άποψη τους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Οι μισοί περίπου από τους ερωτώμενους δηλώνουν ότι αισθάνονται πολύ καλά ή καλά ενημερωμένοι για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που τους προτείνονται, ενώ τα ποσοστά ενημέρωσης είναι μεγαλύτερα για τις νεαρότερες ηλικιακές ομάδες και τους ερωτώμενους ανώτερου και ανώτατου μορφωτικού επιπέδου.

Η συντριπτική πλειοψηφία επιλέγει την τηλεόραση προκειμένου να προετοιμάσει τις αγορές, όμως εξίσου σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και οι φίλοι και οι συγγενείς στην ενημέρωση του καταναλωτή, ενώ ακολουθεί ο έντυπος Τύπος.

Στα Πλαίσια του Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή και της Εκστρατείας για την Ασφάλεια Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πραγματοποιείται σήμερα 15 Μαρτίου, ανοικτή Συνεδρίαση Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Καταναλωτών, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών

Στην ανοικτή Συνεδρίαση θα συζητηθούν θέματα όπως Ασφάλεια Τροφίμων & Κοινωνική Ευθύνη Επιχειρήσεων, Bιοτεχνολογία στη Γεωργία & τα Τρόφιμα, αλλά και Ασφάλεια Τροφίμων & Κοινωνική Ευθύνη Επιστημόνων.

Το Συνέδριο οργανώνεται, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους της αγοράς (ΣΔΕ, ΣΕΒΤ, ΣΕΛΠΕ, ΣΕΣΜΕ), το τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου (σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωπ. Ερευνών Γαλλίας / INRA και το ΕΘΙΑΓΕ, υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας), το Γενικό Χημείο του Κράτους, την Ενωση Ελλήνων Χημικών, τον ΕΦΕΤ & την Eταιρία Κοινωνικής Ευθύνης Επιχειρήσεων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση