Προβληματισμοί Αυστραλών για τη χορήγηση Phenergan στα βρέφη

Αυστραλή ερευνήτρια – η κ. Χ. Τζέφρι – ισχυρίζεται ότι το σκεύασμα Phenergan, μπορεί να προκαλεί το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου των βρεφών. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον ΕΟΦ μας ανέφερε ότι στο συγκεκριμένο σκεύασμα αναγράφεται ως αντένδειξη η χορήγηση του σε νεογέννητα και πρόωρα νεογνά, ενώ δεν υπάρχουν κάποια στοιχεία που να υπαγορεύουν την αλλαγή των αντενδείξεων. Η εταιρεία Aventis που διακινεί το Phenergan στην Ελλάδα, μας ανέφερε ότι εδώ και 2 χρόνια δεν εισήγαγαν σιρόπι Phenergan στην Ελλάδα παρά μόνο αλοιφή για εξωτερική χρήση, για τεχνικοοικονομικούς λόγους και όχι πάντως για λόγους που αφορούσαν την δημόσια υγεία. Αν και το τελευταίο διάστημα το σιρόπι Phenergan δεν υπήρχε στα φαρμακεία, έγινε εισαγωγή από την Κρατική Φαρμακαποθήκη και είναι στην διάθεση των φαρμακοποιών, μια και ο ΕΟΦ δεν έχει εκδόσει οδηγία που θα μπορούσε να προκαλέσει οποιαδήποτε ανησυχία.

Σύμφωνα πάντως με τις δηλώσεις της Αυστραλής ερευνήτριας, το φάρμακο αυτό δεν πρέπει να χορηγείται σε παιδιά κάτω των δύο ετών, αν και πολλοί γονείς, που δεν ξέρουν τους κινδύνους, το δίνουν στα παιδιά τους που υποφέρουν από κρυολόγημα.

Αλλοι παιδίατροι της Αυστραλίας εξέφρασαν πάντως σκεπτικισμό για την ορθότητα των αποτελεσμάτων της έρευνας υποστηρίζοντας ότι δεν παρουσιάζει αδιάσειστα στοιχεία που να στηρίζουν τον ισχυρισμό της καθηγήτριας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση