Ηλεκτρομαγνητικά πεδία καθημερινής χρήσης

Ηλεκτρομαγνητικά πεδία καθημερινής χρήσηςΖούμε ανάμεσά τους. Ωστόσο, αγνοούμε την πλήρη επίδραση που έχουν πάνω στην υγεία μας. Ο λόγος για το ψυγείο, το πλυντήριο, το φούρνο μικροκυμάτων και τις άλλες οικιακές συσκευές και τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που εκπέμπουν. Kατά καιρούς, έρχονται στη δημοσιότητα διάφορες μελέτες, οι οποίες προσπαθούν να εξιχνιάσουν τις συνέπειες της συνύπαρξης στον ίδιο χώρο ανθρώπου και ηλεκτρισμού. Ζητήματα όπως η πιθανή καρκινογόνος δράση της ακτινοβολίας αυτού του τύπου, η επίδρασή της στις λειτουργίες αναπαραγωγής και στη μεταφορά του γενετικού υλικού και η επίδρασή της στην έκκριση ορμονών, απασχολούν τις τελευταίες δεκαετίες τους επιστήμονες. Ωστόσο η μελέτη του θέματος μέχρι σήμερα είναι αποσπασματική. Ο λόγος είναι ότι η συγκεκριμένη έρευνα είναι δύσκολη και οι παράμετροι που θα πρέπει να εξεταστούν πολλές.

Είναι γνωστό, ότι ο ανθρώπινος οργανισμός λειτουργεί μέσω πεδίων. Η νευρομυική διέγερση, η καρδιακή συστολή, ο ανθρώπινος εγκέφαλος, όλα λειτουργούν με ηλεκτρικά πεδία. Ετσι, η πιθανή αλληλεπίδραση των ηλεκτρικών πεδίων ήρθε στο προσκήνιο από νωρίς. Ηδη, από τη δεκαετία του 70, ξεκίνησαν οι μελέτες σχετικά με την ασφάλεια των οικιακών συσκευών καθημερινής χρήσης.

Το 1989 σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Διεθνές Ινστιτούτο Ηλεκτρονικών Μηχανικών αναφέρει ότι ‘δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα που να στηρίζουν και να αποδεικνύουν ότι η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία χαμηλής συχνότητας προκαλεί κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών’.

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δημοσιευθεί αρκετές μελέτες στις οποίες δεν αποδεικνύεται η ύπαρξη συσχέτισης με την εμφάνιση καρκίνου και δεν φαίνεται ότι η ακτινοβολία που εκπέμπουν οι ηλεκτρικές συσκευές στο σπίτι μεταβάλλει το γενετικό υλικό του ανθρώπου. Ακόμη πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η ορμονική έκκριση είναι ανεπηρέαστη από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία χαμηλού πεδίου.

Ωστόσο, κάποιες μελέτες δείχνουν ότι, σε κάποιους τομείς, όπως είναι η γονιμότητα και η εγκεφαλική λειτουργία, τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα.

Πιο συγκεκριμένα, σε μελέτη που έγινε στην Ιταλία, διεπιστώθηκε ότι η παρατεταμένη έκθεση ωοθηλακίων ποντικών σε ηλεκτρομαγνητικό πεδίο χαμηλής συχνότητας (παρόμοιο με αυτό που παράγουν οι συνηθισμένες οικιακές ηλεκτρικές συσκευές), προκαλεί μειωμένη ορμονική έκκριση, μειωμένη παραγωγή DNA και ελλατωμένη ικανότητα διαίρεσης.

Ακόμη, έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, αναφέρει ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία του σπιτιού επηρεάζει την έκκριση ενδογενών οπιοειδών από τον εγκέφαλο, παρεμβαίνοντας στη φυσιολογική λειτουργία του πόνου.

Είναι γεγονός ότι το θέμα δεν έχει πλήρως διερευνηθεί. Αυτό επισημαίνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος τονίζει την ανάγκη περισσότερης έρευνας πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση