Tραγική η έλλειψη τροφής στην Αφρική

Περίπου 28 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν σήμερα από έλλειψη τροφής, στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, κυρίως εξαιτίας της ξηρασίας και των εμφυλίων πολέμων, τονίζεται σε έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Ρώμη. Η κατάσταση είναι ‘ιδιαίτερα σοβαρή’ στην ανατολική Αφρική, όπου είκοσι εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από την πείνα και σίγουρα θα χρειαστούν βοήθεια σε τρόφιμα σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Στην ίδια έκθεση τονίζεται ότι θα πρέπει να εισαχθούν τεράστιες ποσότητες δημητριακών, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των λαών της Ερυθραίας, της Αιθιοπίας, του Σουδάν και της Κένυας. Οι αξιωματούχοι του FAO υποστηρίζουν ότι μέχρι σήμερα η γενναιοδωρία των δωρητών και η έγκαιρη παράδοση των τροφίμων βοήθησαν ‘να αποφευχθούν τα χειρότερα’, αλλά η κρίση φαίνεται ότι δεν έχει ακόμα ξεπεραστεί, ενώ κάτι τέτοιο είναι μάλλον δύσκολο να γίνει.

Σύμφωνα με την έκθεση, η κατάσταση είναι τραγική στην Ερυθραία, όπου περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους και άλλοι 340.000 υποφέρουν από την ξηρασία. Στην Αιθιοπία η ξηρασία είχε καταστροφικά αποτελέσματα στην παραγωγή δημητριακών και περισσότεροι από δέκα εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από τη διεθνή βοήθεια σε τρόφιμα για να ζήσουν. Από τη Σενεγάλη, ο διευθυντής του FAO κ. Ζακ Ντιούφ δήλωσε ότι δυστυχώς ο αγώνας κατά της πείνας δεν έχει προοδεύσει αρκετά, καθώς μόνο οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο σώζονται από την πείνα, ενώ σκοπός του οργανισμού, όπως είχε καθοριστεί κατά την παγκόσμια διάσκεψη του 1996, ήταν η διάσωση είκοσι εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως.

Στην ίδια διάσκεψη επίσης είχε τεθεί ως στόχος η μείωση κατά το ήμισυ, μέχρι το έτος 2015, του αριθμού των 800.000.000 ανθρώπων, που υποσιτίζονται, σε όλη τη γη, ένας στόχος, ο οποίος, όπως επισημαίνει ο κ. Ντιούφ, ‘δεν θα επιτευχθεί αν δεν γίνουν ακόμα περισσότερες προσπάθειες’. Η κυβέρνηση του Σουδάν παραδέχτηκε ήδη ότι οι κάτοικοι πολλών περιοχών της χώρας υποφέρουν από την πείνα και έκανε έκκληση για διεθνή βοήθεια σε τρόφιμα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση