λοξυγγας | πολυποδες στομαχου | ηπατιτιδες | ξεβουλωτικο αυτιων | βουβωνοκήλη | βαρυστομαχιά

Ακρωτηριασμός κλειτορίδας: παράδοση στη φρίκη


Παράδοση, έθιμο, θρησκευτική δοξασία, όπως και να το χαρακτηρίσει κανείς δεν παύει να αποτελεί διαδικασία που προκαλεί φρίκη. Κλειτοριδεκτομή είναι ένας συνήθης όρος. Female genital mutilation η διεθνής εκδοχή του. Πρόκειται για ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, μέρους ή ολόκληρης της κλειτορίδας, ή και των μικρών και μεγάλων χειλέων του αιδοίου. Αρχαίο έθιμο που επιβιώνει μέχρι σήμερα, κυρίως στην Αφρική και σε ορισμένες χώρες της Ασίας. Σηματοδοτεί το πέρασμα στην ενηλικίωση και την ακόλουθη δημιουργία οικογένειας.

Δεν είναι εύκολο να ερμηνεύσει κανείς με τη λογική των Δυτικών κοινωνιών το έθιμο αυτό. Μια ερμηνεία είναι οτι μια γυναίκα "υπερσεξουαλική" είναι αδύνατο να μείνει πιστή στον άνδρα της και να υπηρετήσει την οικογένειά της. Ετσι, ένα ξυράφι ή ένα μαχαίρι χρησιμοποιείται μαζί με το αντίστοιχο τελετουργικό για την κλειτοριδεκτομή. Μια συνηθισμένη απάντηση στις Αφρικανικές κοινωνίες είναι το "έτσι τα βρήκαμε, δεν πρέπει να τα αλλάξουμε".

Κάποιοι το ονομάζουν γυναικεία περιτομή. Είναι λάθος. Αν αναζητήσει κανείς το ανατομικό αντίστοιχο σε άρρενα, τότε πρόκειται για ευνουχισμό. Περιτομή ονομάζεται η αφαίρεση της ακροποσθίας, δηλαδή της πτυχής του δέρματος που καλύπτει τη βάλανο. Η περιτομή, αν την δει κανείς σαν ιατρική πράξη, έχει ένδειξη μόνο σε κάποιες περιπτώσεις φίμωσης. Έχει βέβαια παγκόσμια διάδοση περισσότερο ως θρησκευτική διαδικασία στην Εβραϊκή και Μουσουλμανική θρησκεία. Τα οφέλη της από την πλευρά της υγιεινής και η επίδρασή της στην σεξουαλική ικανοποίηση για τον άνδρα έχουν γίνει αντικείμενο αντιπαράθεσης.

Παρά τη συντριπτική εναντίωση στην επιβλαβή πρακτική του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, εκατομμύρια κορίτσια εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο, επισημαίνει η UNICEF:

Η πλειοψηφία των ανθρώπων στις περισσότερες χώρες όπου επικρατεί η πρακτική της κοπής/ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων αντιτάσσεται στην επιβλαβή αυτή πρακτική, σύμφωνα με νέα έκθεση της UNICEF που δημοσιεύεται σήμερα. Παρόλα αυτά περισσότερα από 125 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες που ζουν σήμερα έχουν πέσει θύματα της απαράδεκτης αυτής πρακτικής και 30 εκατομμύρια κορίτσια εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο να την υποστούν μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Η έκθεση της UNICEF «Ακρωτηριασμός/Αποκοπή των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων: Μια στατιστική επισκόπηση και διερεύνηση της δυναμικής για αλλαγή», είναι η πιο ολοκληρωμένη συλλογή δεδομένων και ανάλυσης πάνω σε αυτό το ζήτημα μέχρι σήμερα.

Έρευνες σε 29 χώρες στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, όπου κυρίως επικρατεί η πρακτική, δείχνουν ότι τα κορίτσια είναι λιγότερο πιθανό να την υποστούν σε σχέση με πριν από 30 χρόνια και ότι η υποστήριξη υπέρ αυτής πρακτικής παρουσιάζει υποχώρηση, ακόμη και σε χώρες όπως η Αίγυπτος και το Σουδάν όπου η εξάπλωση παραμένει σχεδόν καθολική.

Διαβάστε αναλυτικά το δελτίο τύπου και τη σχετική έκθεση της UNICEF εδώ.

Δείτε σχετικό video από την ActionAid

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.