Το κράτος θα χορηγεί φάρμακο για το AIDS στις έγκυες στη Ν. Αφρική

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νότιας Αφρικής διέταξε την κυβέρνηση της χώρας να διαθέσει ένα σημαντικό φάρμακο για το AIDS, σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, προκειμένου να προληφθεί η μετάδοση του ιού από τη μητέρα στο έμβρυο.

”Η κυβέρνηση καλείται να πάρει χωρίς καθυστερήσεις τους περιορισμούς που δεν επιτρέπουν στο σκεύασμα nevirapine να διατίθεται για την πρόληψη της μετάδοσης από τη μητέρα στο παιδί του ιού HIV στα δημόσια νοσοκομεία και τις κλινικές που δεν αποτελούν ερευνητικά κέντρα”, αναφέρεται στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ενας στους εννέα Νοτιοαφρικανούς είναι φορέας του ιού HIV και 70.000-100.000 μωρά φορείς του ιού γεννιούνται κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η γενίκευση της χρήσης του nevirapine θα μειώσει κατά το ήμισυ τις περιπτώσεις μετάδοσης του ιού από τη μητέρα στο έμβρυο και θα σώσει 30.000 μωρά από τη νόσο.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου αφορά έφεση που υπέβαλε η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής κατά της απόφασης κατώτερου δικαστηρίου τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με την οποία οι αρχές της χώρας καλούνται να προσφέρουν στις εγκύους φορείς του ιού άμεση πρόσβαση στο nevirapine.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση