Ο ύπνος θρέφει… το μυαλό!

Ο ύπνος θρέφει... το μυαλό!Ξεχάστε το μεταμεσονύκτιο διάβασμα πριν από τις εξετάσεις. Σύμφωνα με σχετική έρευνα, που έγινε στο Harvard Medical School, ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι, που πέφτουν για ύπνο, αφού μελετήσουν ή εξασκηθούν επάνω σε ένα θέμα, την επομένη ημέρα θα θυμούνται πολύ περισσότερα σχετικά με αυτό, από ότι εκείνοι οι οποίοι θα μείνουν άγρυπνοι όλη νύχτα, συνεχίζοντας την μελέτη. Επικεφαλής της έρευνας είναι ο ψυχιάτρος Robert Stickgold και η μελέτη θα δημοσιευθεί στο τεύχος του Δεκεμβρίου του Nature Neuroscience. Η έρευνα αυτή αποτελεί ένα επιπλέον στοιχείο, που αποδεικνύει την αναγκαιότητα της ξεκούρασης και του ύπνου για την εκμάθηση.

‘Θεωρούμε ότι ο ύπνος κατά τη διάρκεια της νύχτας ενεργοποιεί μία διαδικασία συνένωσης της μνήμης, καθώς φαίνεται ότι κανονικά οι αναμνήσεις απορρίπτονται από τον εγκέφαλο, εκτός εάν κάποια συγκεκριμένη διαδικασία τις καθηλώσει στο μυαλό’ δήλωσε ο κ. Stickgold. Οι 24 συμμετέχοντες στην έρευνα, εκπαιδεύτηκαν να προσδιορίζουν τον προσανατολισμό τριών διαγωνίων γραμμών, που αναβόσβηναν για ένα εξηκοστό του δευτερολέπτου στην οθόνη ενός υπολογιστή με οριζόντιες γραμμές. Ηταν όλοι υγιείς, άτομα νεαρής ηλικίας, στα οποία ουσιαστικά ανετέθη η αποστολή να διακρίνουν τους ορατούς στόχους, οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί σε ένα κουραστικό φόντο ηλεκτρονικού υπολογιστή, το οποίο ταυτόχρονα αποσπούσε την προσοχή. Η μία ομάδα κοιμήθηκε κανονικά τη νύχτα μετά από την εξέταση αυτή, ενώ η άλλη ομάδα παρέμεινε άυπνη για την πρώτη νύχτα και όλη την επόμενη ημέρα, από την ημέρα της εκμάθησης. Στην συνέχεια, κοιμήθηκαν όσο ήθελαν για τις επόμενες δύο νύχτες πριν την επανεξέτασή τους. Την τέταρτη ημέρα οι ομάδες επανεξετάστηκαν. Τα αποτελέσματα της επανεξέτασης έδειξαν ότι ενώ οι ικανότητες της πρώτης ομάδας βελτιώθηκαν, εκείνοι που δεν κοιμήθηκαν το πρώτο βράδυ δεν έδειξαν βελτίωση. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να καλύψουν την απώλεια του ύπνου τους κατά την πρώτη κρίσιμη ημέρα, με το να κοιμηθούν περισσότερες ώρες τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο Δρ. Stickgold. ‘Ο ύπνος βοηθά τον εγκέφαλο να επαναφέρει τις πληροφορίες των τελευταίων αναμνήσεων’ . ‘Δεν γνωρίζουμε πολλά για τον ύπνο αλλά γνωρίζουμε ότι είναι χρήσιμος για την επιλογή ανάμεσα σε εκείνη την πληροφορία που είναι χρήσιμη και απαραίτητη και σε εκείνη που είναι περιττή και πρέπει να απορριφθεί, δήλωσε ο κ. Joseph Modrack, καθηγητής της ιατρικής του ύπνου του University of Roche.

’λλοι ερευνητές του Medical University του Lubeck στη Γερμανία ανακάλυψαν ότι ο ύπνος, που γίνεται νωρίς το βράδυ, είναι πολύ σημαντικός για την εκμάθηση. Ο επικεφαλής της έρευνας Steffen Gais και οι συνάδελφοί του μελετώντας άτομα, που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα, ανακάλυψαν ότι οι ικανότητες αυτών βελτιώθηκαν κατά πολύ, ύστερα από έναν τρίωρο ύπνο νωρίς το βράδυ, ενώ αντίθετα, οι ικανότητές τους δεν έδειξαν βελτίωση ύστερα από ύπνο, που έγινε αργά το βράδυ. Σε κάθε περίπτωση οι βελτιώσεις στην απόδοσή τους, ήταν ακόμη μεγαλύτερες ύστερα από ύπνο καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Ο Δρ. Stickgold δήλωσε σχετικά ότι προφανώς ο ύπνος σε όλα του τα στάδια και τις ώρες έχει και διαφορετικό ρόλο. Έτσι εξηγείται γιατί ένας ανήσυχος ή μειωμένης διάρκειας βραδινός ύπνος έχει τα ίδια δυσάρεστα αποτελέσματα με μία εντελώς άυπνη νύχτα. Επιπλέον προσέθεσε ότι η αϋπνία προφανώς επηρεάζει όλες τις μορφές σχηματισμού και δομής της ανάμνησης, αλλά διευκρίνησε ότι σε κάθε περίπτωση η μελέτη αυτή απλά αγγίζει την κορυφή του παγόβουνου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση